Ako napísať scenár k teenagerskému sitcomu: 12 krokov

Obsah:

Ako napísať scenár k teenagerskému sitcomu: 12 krokov
Ako napísať scenár k teenagerskému sitcomu: 12 krokov
Anonim

Myslíte si, že máte potenciál a štýl napísať tínedžerský sitcom? Sitcom je skratka pre „situačnú komédiu“, takže je nevyhnutné mať to na pamäti, pretože musíte vytvoriť skvelé situácie, ktoré budú nakoniec zábavné. Chce to talent, oko v tom, čo je obľúbené, a trochu osobného vkusu. Ak sa teda chcete vydať na písanie tínedžerského sitcomu, čítajte ďalej.

Kroky

Napíšte scenár k teenagerskému sitcomu, krok 1
Napíšte scenár k teenagerskému sitcomu, krok 1

Krok 1. Brainstorm

Budete sa musieť pokúsiť prísť s čo najväčším počtom myšlienok alebo situácií. Skúste si spomenúť na niektoré typické situácie, ako aj na nejaké šialené. Je dobré mať rozmanitosť, s ktorou môžete pracovať.

  • S obsahom myšlienok si určite nerobte starosti. V tomto bode stačí získať základ pre myšlienku a potom s ňou neskôr začať.
  • Vopred si urobte plán. Predtým, ako sa pustíte do brainstormingu, zistite alebo poznačte si, kto sú vaše postavy, a poznáte ich definujúce vlastnosti. To uľahčí brainstorming.
Napíšte scenár k teenagerskému sitcomu, krok 2
Napíšte scenár k teenagerskému sitcomu, krok 2

Krok 2. Odstráňte niektoré nápady

Mali by ste odstrániť niektoré zo svojich slabších myšlienok alebo tie, ktoré nebolo možné veľmi dobre rozpracovať. Zoznam by ste mali zúžiť na asi 4-7 uskutočniteľných myšlienok.

Ak je to potrebné, urobte pár úkonov. Urobte všetko, čo je potrebné, aby ste zistili, či je myšlienka funkčná alebo nie. Ak to znamená vypracovať scenár, v každom prípade to urobte. Konečným cieľom je získať niekoľko skvelých nápadov

Napíšte scenár k teenagerskému sitcomu, krok 3
Napíšte scenár k teenagerskému sitcomu, krok 3

Krok 3. Ponorte sa hlboko do myšlienok

Ak to chcete urobiť, musíte začať písať malý koncept. Nezabudnite nechať scenár plynúť k vám, a ak necítite nápad, zahoďte ho. Preto je dobré odstrániť všetky okrem 6.

  • Toto je časť, v ktorej skutočne začnete začleniť postavy, takže je dobré mať na tento krok plán útoku bez ohľadu na to, že robíte veľmi hrubé koncepty.

    Začnite koncept tak, že trochu napíšete „príbehovú formu“. Napíšte to, ako by ste videli v románe. Odtiaľto by ste mali začať určovať, čo postavy hovoria a robia alebo reagujú na situáciu. Nezabudnite, aby sa vaša situácia postavám zdala zlá, ale pre divákov zábavná. Nakoniec by to malo byť zábavné pre obe strany

Napíšte scenár k teenagerskému sitcomu, krok 4
Napíšte scenár k teenagerskému sitcomu, krok 4

Krok 4. Určte najlepší nápad

V tejto súvislosti budete musieť vziať do úvahy niekoľko vecí. Medzi tieto faktory patrí:

  • O aký typ situácie ide. Ovplyvníte svoje rozhodnutie kvôli ročnému obdobiu (sviatky, ročné obdobia, tradícia atď.)?
  • Kto je zapojený. O ktoré postavy ide a ako dobre spolupracujú v tejto situácii? Pri písaní komédie existuje staré pravidlo, ktoré hovorí, že „protiklady sa priťahujú“. To znamená, že v sitkome sa o vtipnú situáciu postarajú dva rôzne typy ľudí.
  • Tvoj pocit v črevách. Čo vám na túto myšlienku hovorí vaše črevo? V hĺbke duše si myslíte, že je to víťaz? Kľúčové je osobne tejto myšlienke veriť.
Napíšte scenár k teenagerskému sitcomu, krok 5
Napíšte scenár k teenagerskému sitcomu, krok 5

Krok 5. Uveďte myšlienku do praxe

Toto je prvá fáza konečného produktu. Ako základ pre napísanie scenára použite hrubý návrh, ktorý máte. Podrobne rozpracujte situáciu. Nezabudnite pridať všetky malé detaily, pretože epizóda (po odvysielaní) bude mať približne 21-23 minút.

Napíšte scenár k teenagerskému sitcomu, krok 6
Napíšte scenár k teenagerskému sitcomu, krok 6

Krok 6. Získajte viac zdrojov vstupu

Počasie, na ktorom alebo niekom pracujete v tíme, získajte podnety od ostatných a nebojte sa požiadať o pomoc, ak vás niečo zasekne.

  • Spať Môže sa to zdať hlúpe, ale spánok vám môže pomôcť prísť s nápadmi na scenár. Ak snívate o sitkome, znamená to, že sa skutočne dostávate do epizódy, a vtedy vaša myseľ príde s niekoľkými skvelými nápadmi. Ak začnete mať tieto sny, nechajte svoju myseľ otvorenú snívaniu.
  • Ľudia. Iní môžu vymyslieť skvelé scenáre, na ktoré by ste ani nepomysleli, a preto nie je na škodu požiadať o ďalšie názory.
  • Ďalšie predstavenia. Mnoho tínedžerských sitcomov vychádza z rovnakých myšlienok, takže ak máte problémy, pozrite si niektoré relácie a dávajte pozor na celkový obraz (čo sa epizóda pokúša divákovi povedať ako celok) a detaily (niektoré z menších) je zvláštna, vďaka čomu je šou vlastná).
Napíšte scenár k teenagerskému sitcomu, krok 7
Napíšte scenár k teenagerskému sitcomu, krok 7

Krok 7. Upravte a zrevidujte

Keď máte scenár „hotový“, urobte si na niekoľko dní prestávku a potom sa vráťte a upravte ho. Úprava scenára by nemala trvať dlho, ale nezabúdajte, že si dajte na čas. Nebojte sa niektoré veci zmeniť alebo dokonca niektoré časti znova napísať. Použite farbu ako červenú a zviditeľnite svoje úpravy.

Napíšte scenár k teenagerskému sitcomu, krok 8
Napíšte scenár k teenagerskému sitcomu, krok 8

Krok 8. Vyladenie a dokončenie

Pripojte vykonané revízie a potom si ich znova prečítajte. Ak zistíte, že by ste mali niečo zmeniť, nebojte sa to zmeniť. Niektorí spisovatelia to robia desiatky krát, kým si myslia, že to majú správne.

Napíšte scenár k teenagerskému sitcomu, krok 9
Napíšte scenár k teenagerskému sitcomu, krok 9

Krok 9. Odošlite ho

Počasie je "vydavateľ" alebo producent, pošlite skript do finálnej podoby. Vedzte, že komukoľvek pošlete skript, viac než pravdepodobne to trochu zmení.

Byť istí. Skúste byť sebavedomí, ale nie príliš sebavedomí, kým čakáte na odpoveď od producenta alebo vydavateľa. Aj keď to fyzicky nezlepší vaše šance, môže to pomôcť, ak budete odmietnutí, keď budete musieť veci zmeniť

Metóda 1 z 1: Ak vás odmietnu alebo potrebujete zmeniť niektoré veci

Napíšte scenár k teenagerskému sitcomu, krok 10
Napíšte scenár k teenagerskému sitcomu, krok 10

Krok 1. Zistite, čo presne chce výrobca opraviť

Získate tak zoznam toho, čo potrebujete, než ho pošlete späť.

Uistite sa, že robíte presne to, čo hovorí výrobca. Aj keď môžete nesúhlasiť, on/ona je šéf a ak sa im nepáči ten váš, musíte to skúsiť po svojom

Napíšte scenár k teenagerskému sitcomu, krok 11
Napíšte scenár k teenagerskému sitcomu, krok 11

Krok 2. Vykonajte poslednú úpravu znova

Na úpravu používajte rovnaké pokyny, aké sú popísané vyššie.

Napíšte scenár k teenagerskému sitcomu, krok 12
Napíšte scenár k teenagerskému sitcomu, krok 12

Krok 3. Znova pošlite upravený skript

Ako vždy, buďte si pri tom istí. V určitom okamihu to bude dosť dobré.

Video - Používaním tejto služby môžu byť niektoré informácie zdieľané so službou YouTube

Tipy

  • Vždy pamätajte na to, že v konkrétnej situácii musíte vziať do úvahy veľa faktorov.
  • Je nevyhnutné mať na pamäti, že musíte vytvoriť skvelé situácie, ktoré budú na začiatku zábavné iba pre diváka, ale nakoniec budú zábavné pre diváka aj pre postavu.
  • Majte otvorenú myseľ pre situácie, v ktorých brainstormingujete.
  • Tu je zoznam tínedžerských sitcomov, ktoré by ste mohli napísať:

    • Dráma-komédia: Tínedžerský sitcom s prvkami tínedžerskej drámy.
    • Sketch Comedy: Tínedžerský sitcom, ktorý sa zameriava výlučne na komediálne gagy a skice.
    • Komédia Show-within-a-show: Tínedžerský sitcom, v ktorom je jedna postava v televíznej šou ako Sonny zo seriálu Sonny with a Chance.
    • Komédia spolubývajúcich: Tínedžerský sitcom, ktorý sa zameriava na skupinu tínedžerov, ktorí žijú spoločne so zákonným zástupcom alebo dospelým.
  • Uistite sa, že zodpovedáte situáciám okolo postáv, nie naopak. Postavy sú najdôležitejšou súčasťou predstavenia.
  • Keď prichádzate s nápadmi, vezmite perspektívu tínedžera. To znamená prispôsobiť situáciu podľa predstáv tínedžera.
  • Protiklady sa priťahujú. To znamená, že v sitkome sa o vtipnú situáciu postarajú dva rôzne typy ľudí.

Odporúča: