3 spôsoby, ako vyčistiť staroveké mince

Obsah:

3 spôsoby, ako vyčistiť staroveké mince
3 spôsoby, ako vyčistiť staroveké mince
Anonim

Staroveké mince ponúkajú okno do minulosti. Keď ich však získate, sú často špinavé. Starostlivo ich očistite, aby ste nezničili ich krásu alebo hodnotu. V závislosti od stupňa znečistenia je k dispozícii veľa možností na čistenie mincí. Vyberte si metódu, ktorá je pre vaše mince najlepšia, a vždy s nimi narábajte opatrne a trpezlivo.

Kroky

Metóda 1 z 3: Použitie jednoduchého prania

Čistenie starovekých mincí Krok 1
Čistenie starovekých mincí Krok 1

Krok 1. Zoraďte svoje mince

Pred začatím čistenia si mince roztriedte a zistite, ktoré mince si vyžadujú najviac práce. Rozdeľte svoje mince do troch kategórií: zobrazovanie dobrých detailov, zobrazenie niektorých detailov a neukazovanie žiadnych podrobností. Začnite pracovať na minciach, ktoré vyžadujú najmenej práce. Nečistoty sa dajú pravdepodobne odstrániť jednoduchým namočením v destilovanej vode. Možno budete chcieť nechať mince, ktoré vyžadujú veľa práce, vyčistiť od profesionála.

Čistenie starovekých mincí, krok 2
Čistenie starovekých mincí, krok 2

Krok 2. Buďte trpezliví

Čistenie vašich starých mincí bude nejaký čas trvať. Nadmerné čistenie mince ju môže poškodiť a znížiť jej hodnotu. Niektoré mince budú mať tiež ťažšie alebo ťažšie vklady, ktoré budú vyžadovať viac práce. Na vyčistenie mincí budete možno musieť vyskúšať niekoľko spôsobov. Začnite s najbezpečnejšími a najmenej abrazívnymi metódami, než prejdete na niečo iné.

Čistenie starovekých mincí, krok 3
Čistenie starovekých mincí, krok 3

Krok 3. Namočte do vody

Vložte svoje mince do destilovanej vody. Destilovaná voda absorbuje materiály, ktoré sú na vašej minci, a uvoľní nečistoty. Nepoužívajte vodu z vodovodu, pretože môže obsahovať ióny a minerály, ktoré spomaľujú proces čistenia. Skúste mincu vyčistiť zubnou kefkou potom, ako sa niekoľko dní namáčala. Vodu vymieňajte tiež každých pár dní.

Je to pomalý proces a môže trvať mnoho mesiacov, kým budú vaše mince čisté

Vyčistite staroveké mince, krok 4
Vyčistite staroveké mince, krok 4

Krok 4. Použite mydlo a vodu

Ak namáčanie vo vode nepomohlo, skúste mince očistiť tekutým mydlom. potom, čo na mincu nanesiete mydlo a vodu, mincu zdrhnite zubnou kefkou. Ak zubnú kefku nemáte, môžete použiť inú tvrdú kefku. Nikdy však nepoužívajte kovovú kefu, pretože štetiny vašu mincu poškriabu.

Vyčistite staroveké mince, krok 5
Vyčistite staroveké mince, krok 5

Krok 5. Namočte do olivového oleja

Umývanie mincí olivovým olejom je najbezpečnejší spôsob čistenia mincí, pretože mince nemôžete nechať príliš dlho v olivovom oleji. Bol používaný roky a je veľmi spoľahlivý. Vložte olivový olej do uzavretej nádoby a potom do nej vložte svoje mince. Vymeňte olej raz alebo dvakrát za mesiac. Ak chcete proces urýchliť, mincu jemne vydrhnite zubnou kefkou.

  • Počkajte aspoň týždeň, kým kefku vydrhnete zubnou kefkou. Mince utrite mydlom pod tečúcou vodou. Ak je stále špinavý, vložte ho späť do olivového oleja.
  • Toto je najpomalší spôsob čistenia mince. Môže trvať mesiace, kým začnete vidieť výsledky.

Metóda 2 z 3: Použitie mechanických čistiacich metód

Čistý staroveké mince, krok 6
Čistý staroveké mince, krok 6

Krok 1. Použite zubný výber

Zubný výber si môžete kúpiť v miestnom obchode (napr. Target, Walgreens, Walmart atď.). Nezačínajte škrabať hrotom krompáča. Začnite otočením krompáča nabok a krúživými pohybmi odstráňte nečistoty a zvyšky. Kruhový pohyb je pre vaše mince výhodnejší ako pohyb, ktorý zdvihne a spustí alebo zľava doprava.

Čisté staroveké mince, krok 7
Čisté staroveké mince, krok 7

Krok 2. Skúste použiť nôž

Na zoškrabanie nečistôt z vašich mincí je možné použiť nôž X-acto. Vždy používajte namiesto plochej čepele zahnutú čepeľ, pretože ploché čepele môžu vašu mincu skutočne poškodiť. Držte mincu v ruke a potom pomocou zahnutej časti čepele mincu zoškrabte. Buďte veľmi opatrní a postupujte pomaly.

Používajte kruhové pohyby a udržujte ostrie čo najrovnejšie

Čistenie starovekých mincí, krok 8
Čistenie starovekých mincí, krok 8

Krok 3. Zvážte použitie nástroja na zväčšenie

Pri mechanickom čistení vám môže pomôcť mikroskop, lupa alebo stolová lupa. To vám umožní lepšie vidieť mince a detaily. Rôzne oblasti mince môžu potrebovať iný nástroj a zväčšenie vám to umožní vidieť. Pri čistení dbajte na dobré osvetlenie.

Čisté staroveké mince, krok 9
Čisté staroveké mince, krok 9

Krok 4. Skúste iné nástroje na ručné čistenie

Na čistenie mincí je možné použiť aj špáradlá, plastové nože a mäkké gumy. Všetky sú vyrobené z materiálov, ktoré sú mäkšie ako vaše mince, takže riziko poškodenia je minimálne. Vyskúšajte rôzne nástroje a zistite, ktorá z vašich mincí funguje najlepšie. Noste tiež ochranné okuliare, aby sa vám do očí nedostali žiadne úlomky.

Pracujte na malej ploche mince. Na uvoľnenie nečistôt môžete použiť aj trochu mazadla (t.j. olivového oleja)

Metóda 3 z 3: Použitie drsných metód čistenia

Čisté staroveké mince, krok 10
Čisté staroveké mince, krok 10

Krok 1. Použite elektrolýzu

Táto metóda zahŕňa použitie elektrického prúdu na čistenie mincí. Zabaľte svoju mincu do alobalu, ale fóliu otvorte trochu okolo okrajov. Nalejte sladový ocot do plytkej nádoby a mincu ponorte na 30 až 60 sekúnd. Z kovu a chemikálií sa vytvára elektrický tok. Rozbaľte mincu a trením prstami odstráňte zvyšky. Ak je minca veľmi špinavá, možno ju budete musieť niekoľkokrát ponoriť.

  • Zariadenie na elektrolýzu môžete postaviť aj pomocou batérie/transformátora, drôtu, nádrže a chemického roztoku. Je to však nebezpečné a neodporúča sa to.
  • Ak použijete túto metódu, je vysoká pravdepodobnosť poškodenia vašej mince.
Čistenie starovekých mincí, krok 11
Čistenie starovekých mincí, krok 11

Krok 2. Naneste chemikálie na svoju mincu

Chemikálie je možné použiť, ak sú vaše mince silne pokryté alebo sú v nich usadeniny vápna. Pri čistení mincí používajte chemikálie. Existuje vyššia pravdepodobnosť poškodenia vašej mince. K dispozícii sú coca-cola, citrónová šťava, leštidlo na mosadz Noxon, ocot a komerčné čističe kúpeľní (napr. Lime-A-Way). Nechajte mincu pôsobiť niekoľko minút v chemikáliách a potom ju vyberte a vyčistite zubnou kefkou. Otestujte chemikálie pomocou lacnejších mincí, aby ste zistili, ako dlho trvá, kým sa minca začne erodovať. To vám môže pomôcť odhadnúť, ako zaobchádzať so svojimi starodávnymi mincami.

  • Ocot a citrónová šťava sú menej drsné ako ostatné kyseliny. Citrónovú šťavu zrieďte 50% destilovanou vodou a mince nechajte 10 minút nakysnúť.
  • Chemikálie by sa mali používať ako posledná možnosť.
Čistenie starovekých mincí, krok 12
Čistenie starovekých mincí, krok 12

Krok 3. Použite Calgon

Namočte svoje mince do zmäkčovača vody Calgon, aby ste ich vyčistili. Roztok môžete zriediť alebo použiť roztok s plnou silou. To bude závisieť od stavu vašej mince. Mince môžete nechať v roztoku kdekoľvek od 1 dňa do 2 týždňov. Pri používaní Calgonu musíte mincu každý deň vydrhnúť zubnou kefkou. Skontrolujte mince, aby ste sa presvedčili, že nie sú odstránené roztokom.

Čistenie starovekých mincí Krok 13
Čistenie starovekých mincí Krok 13

Krok 4. Navštívte odborníka

Profesionálny čistič mincí je najkvalifikovanejší na čistenie vašich mincí bez ich poškodenia. Čistič bude schopný vyhodnotiť vašu mincu a určiť najbezpečnejšie a najlepšie techniky. Profesionálne čističe mincí nájdete na webovej stránke Numismatic Conservation Services.

Vaše mince po vyčistení stratia hodnotu. Najlepšie je vziať si svoju mincu do profesionálneho čističa

Tipy

  • Pred prácou so svojimi starodávnymi mincami si precvičte svoje čistiace schopnosti na iných minciach.
  • Nepokúšajte sa čistiť staroveké mince sami, ak majú nejakú významnú hodnotu, pretože to výrazne zníži ich hodnotu. Používajte radšej rukavice než holé ruky, mince uložte do plastovej obálky na mince, aby ste ich chránili, a nechajte si ich zhodnotiť.
  • Nepoužívajte vodu z vodovodu. Obsahuje chemikálie, ktoré poškodia vaše mince.
  • Nenechajte sa zlákať na používanie kovových kefiek, sklenených pohárov alebo ultrazvukových čističov. Všetky tieto metódy budú mať za následok hladké, nevýrazné kovové slimáky, ktoré nestoja takmer za nič.

Odporúča: