3 spôsoby, ako vyčistiť staré mince

Obsah:

3 spôsoby, ako vyčistiť staré mince
3 spôsoby, ako vyčistiť staré mince
Anonim

Či už ste skúsený zberateľ mincí alebo práve začínate získavať zhodnotenie mincí, možno budete mať záujem svoje mince vyčistiť. Čistenie mincí môže urobiť obraz na prednej a zadnej strane jasnejším a môže odstrániť nečistoty a špinu, ktoré sa nahromadili v priebehu rokov alebo desaťročí. Ak však svoje mince vyčistíte nesprávne, riskujete poškodenie tváre mincí a trvalé zníženie ich hodnoty. V mnohých prípadoch je najlepšie mince nečistiť vôbec a ak ich vyčistíte, použite iba jemné mydlo.

Kroky

Metóda 1 z 3: Starostlivosť o cenné mince

Čistenie starých mincí, krok 01
Čistenie starých mincí, krok 01

Krok 1. Nechajte svoje staré mince tak, ako sú

Aj keď sa to môže zdať neintuitívne, najlepším riešením pri riešení špinavých mincí je jednoducho nechať ich tak, ako sú. Ak je minca v dobrom stave, len s malým množstvom rozmazania alebo poškvrny na tvári alebo chrbte, bude pre zberateľa v tomto stave stáť viac, ako keby ste ju vyčistili.

Takmer všetky druhy čistenia výrazne znížia peňažnú hodnotu vašich mincí, najmä ak je pri tom poškodená tvár alebo chrbát

Čistenie starých mincí, krok 02
Čistenie starých mincí, krok 02

Krok 2. Nechajte odborníka na mince skontrolovať vaše staré mince

Ak sami nie ste odborníkom, ale zaujíma vás, či vaše staré mince môžu mať hodnotu, pred čistením ich vezmite k odborníkovi. Odborník vám bude schopný poradiť, či by ste sa mali alebo nemali čistiť mince. Ak sú mince jedinečné alebo hodnotné, odborník vám pravdepodobne poradí, aby ste ich nečistili.

Numizmatik-odborník na peniaze a mince-vám tiež poradí, akú hodnotu má vaša zbierka. Čím je minca hodnotnejšia, tým menší dôvod máte na jej čistenie

Čistenie starých mincí, krok 03
Čistenie starých mincí, krok 03

Krok 3. Vyčistite iba bezcenné alebo špinavé mince

Ak máte mince, ktoré majú malú hodnotu, a neplánujete ich zbierať alebo predávať zberateľovi, možno ich budete chcieť vyčistiť z čisto estetických dôvodov. Je tiež na vás, či budete čistiť extrémne špinavé mince. Ak je minca tak začiernená alebo pošpinená, že jej tvár je takmer neviditeľná, môžete sa rozhodnúť riziko prijať a vyčistiť ho.

Ak máte pochybnosti o tom, či má minca nejakú hodnotu, mala by byť vyčistená alebo sa oplatí ponechať si ju v zbierke mincí, pred pokusom o jej vyčistenie vždy odneste odborníka. Bola by škoda zistiť, že ste znížením hodnoty vzácnej mince znížili na polovicu

Metóda 2 z 3: Cvičenie nedeštruktívneho čistenia

Čistenie starých mincí, krok 04
Čistenie starých mincí, krok 04

Krok 1. Mince nikdy nečistite abrazívami alebo kyselinami

Aj keď sú abrazívne výrobky často inzerované v televízii alebo v obchodoch ako účinné na čistenie mincí, nie je tomu tak. Kyslé čistiace prostriedky odstránia časť materiálu z povrchu mince v priebehu jej čistenia. Napriek tomu, že minca bude vyzerať čistejšie a zlepší sa jej lesk, minca sa poškodí a zníži sa jej hodnota.

Podobne by ste nikdy nemali drhnúť ani zoškrabávať mince, aby ste odstránili poškvrnu alebo čiernotu. Výrobky ako oceľová vlna alebo drôtené kefy nenávratne poškodia vaše mince a odstránia ich hodnotu

Čistenie starých mincí, krok 05
Čistenie starých mincí, krok 05

Krok 2. Staré mince očistite vodou

Na čistenie mincí bez rizika poškodenia povrchu a zníženia hodnoty by ste mali používať iba vodu. Uchopte mincu za okraje a podržte ju pod jemným prúdom vlažnej destilovanej vody. Otočte mincu tak, aby bola aj zadná strana mokrá. Potom mincu jemne osušte mäkkým bavlneným uterákom. Tým sa odstránia niektoré povrchové nečistoty bez poškriabania mince.

Ak žijete v meste, voda z vodovodu bude ošetrená chlórom. Táto chemikália odfarbí povrch vašej mince. Aby ste tomu zabránili, kúpte si destilovanú vodu zo svojho supermarketu alebo vyčistite mince pod vodou z čističky

Čistenie starých mincí, krok 06
Čistenie starých mincí, krok 06

Krok 3. Vyčistite staré mince v slabom mydlovom roztoku

Ak bola destilovaná voda príliš slabá na to, aby účinne vyčistila povrch špinavých alebo pokrytých mincí, jedinou ďalšou nepoškodzujúcou možnosťou je použiť slabý mydlový roztok. Nalejte malé množstvo slabého tekutého mydla do veľkej misky a potom do nej naplňte vlažnú destilovanú vodu. Uchopte svoju mincu za okraje a krúžte ňou v mydlovom roztoku. Potom mincu opláchnite pod destilovanou vodou a osušte čistou handričkou.

Na čistenie mincí nepoužívajte čistiaci prostriedok na riad; je to príliš silné a abrazívne. Namiesto toho použite slabé, jemné mydlo, napríklad mydlo na ruky

Metóda 3 z 3: Čistenie špecifických typov starých mincí

Čistenie starých mincí, krok 07
Čistenie starých mincí, krok 07

Krok 1. Staré haliere vydrhnite kečupom

Ak chcete vyčistiť medený cent, vytlačte malé množstvo rajčiakového kečupu na tvár a zadnú stranu mince. Kým pevne uchopíte mincu za hrany, čistou zubnou kefkou zľahka vydrhnite ploché povrchy mince. Soľ a ocot v kečupe odstránia z penny škvrnu. Potom mincu opláchnite pod destilovanou vodou a osušte čistou handričkou.

  • Táto metóda funguje najlepšie na haliere vyrobenom pred rokom 1982. Haliere pred rokom 1982 boli vyrobené zo skutočnej medi, zatiaľ čo haliere po roku 1982 obsahujú zinok, ktorý sa nečistí kečupom.
  • Uvedomte si, že kečup je mierne kyslý, a preto môže dôjsť k zníženiu hodnoty penny.
Čistenie starých mincí, krok 08
Čistenie starých mincí, krok 08

Krok 2. Vyčistite staré strieborné mince sódou bikarbónou

Začnite spustením mince pod destilovanou vodou. Potom mincu pevne uchopte za okraje. Prstami alebo čistou zubnou kefkou naneste malé množstvo sódy bikarbóny na tvár a zadnú stranu mince a zľahka votrite. Sóda bikarbóna odstráni z povrchov mince čiernu a matnú farbu. Mince opäť opláchnite pod destilovanou vodou a osušte čistou handrou.

Tento proces bude najúčinnejší pri starších strieborných minciach. Môže byť menej účinný na novšie mince, ktoré obsahujú menej alebo žiadne skutočné striebro

Čistenie starých mincí, krok 09
Čistenie starých mincí, krok 09

Krok 3. Staré mince vyčistite octom

Biely ocot je bežný čistiaci prostriedok, ktorý mnoho ľudí používa na čistenie kovov vrátane šperkov. Ak chcete starú mincu očistiť octom, nalejte pohár octu do pohára alebo misky a potom mincu jemne nasaďte na dno. Nechajte mincu niekoľko minút nakysnúť. Potom uchopte mincu za okraje, vytiahnite ju z octu a opláchnite čistou destilovanou vodou.

  • Ak je minca stále znečistená alebo špinavá, skúste ju jemne vyčistiť mäkkou zubnou kefkou. Dávajte však pozor, aby ste nepoškriabali povrch mince.
  • Ak minca po niekoľkých minútach nevyzerá čistejšie, vložte ju na niekoľko hodín späť do octu. Veľmi špinavé staré mince môžete dokonca nechať namočené v octe cez noc.

Odporúča: