Ako pridať výzdobu vyšívaním tlačených tkanín: 8 krokov

Obsah:

Ako pridať výzdobu vyšívaním tlačených tkanín: 8 krokov
Ako pridať výzdobu vyšívaním tlačených tkanín: 8 krokov
Anonim

Výšivka je atraktívny spôsob, ako pridať vzory a ozdoby k obyčajným tkaninám, ale môžete ju použiť aj na zvýraznenie potlačených tkanín. Bez ohľadu na to, či má vaša látka celoplošný potlač alebo dokonca iba malú potlač na dizajne, môžete pridať rôzne vyšívané ozdoby, aby bola vaša potlačená tkanina ešte zaujímavejšia. Pri vyšívaní látky existuje niekoľko užitočných stratégií, na ktoré by ste mali pamätať, aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky.

Kroky

Metóda 1 z 2: Akcentovanie vytlačených obrázkov

Pridajte ozdobu vyšívaním tkanín, krok 1
Pridajte ozdobu vyšívaním tkanín, krok 1

Krok 1. Načrtnite vytlačený dizajn na tkanine

Jeden jednoduchý spôsob, ako ozdobiť tlačenú látku výšivkou, je zošitie obrysu obrázkov alebo obrázku na tlačenej tkanine. Potlačenú tkaninu môžete ozdobiť ručným stehom okolo niektorých alebo všetkých vzorov. Na ozdobenie potlačenej látky používajte zodpovedajúcu alebo doplnkovú farbu nití.

  • Napríklad, ak má vaša tkanina celoplošnú kvetinovú potlač, môžete stehovať okolo okrajov okvetných lístkov a listov. Môžete obšiť všetky okvetné lístky a listy, alebo len niekoľko, aby ste ozdobili. Ak je na vašej tkanine vytlačený jeden kvet, mohli by ste stehovať okraje tohto kvetu.
  • Alebo, ak je na látke plyšový medveď, môžete stehovať okolo okrajov tela plyšového medvedíka, alebo sa ešte podrobnejšie vyšiť a prešívať detaily na tvári medvedíka.
Pridajte ozdobu vyšívaním tkanín, krok 2
Pridajte ozdobu vyšívaním tkanín, krok 2

Krok 2. Vyšívajte doplnkové vzory na tkaninu

Ak hľadáte zložitejší spôsob vyzdobenia potlačenej látky výšivkou, môžete tiež skúsiť vyšiť na látku doplnkový dizajn. Vyberte si dizajn výšivky, ktorý bude stavať na tom, čo je už vytlačené na vašej tkanine. Tento dizajn môžete vyšiť ručne alebo pomocou šijacieho stroja s nastavením výšivky.

  • Napríklad, ak sú na vašej tkanine vytlačené kvety, môžete k jednému kvetu vyšívať včelu alebo kolibríka a pridať tak akcent.
  • Ak je na vašej tkanine snehuliak, mohli by ste okolo snehuliaka vyšiť niekoľko snehových vločiek.
Pridajte ozdobu vyšívaním potlačených tkanín, krok 3
Pridajte ozdobu vyšívaním potlačených tkanín, krok 3

Krok 3. Na potlačenú látku pridajte prekrytie

Ako ešte zložitejší spôsob zdobenia potlačených tkanín môžete zvážiť pridanie prekrytia. Toto je vyšívaný dizajn, ktorý pôjde priamo na vašu tkaninu a zakryje časť tlačeného dizajnu ako spôsob, ako ho vylepšiť.

  • Motýlika môžete napríklad prišiť na vytlačený obrázok králika. Alebo môžete na list alebo kvetinu prišiť ďalšie detaily.
  • Môžete to urobiť ručne alebo pomocou šijacieho stroja s nastavením výšivky.
Pridajte ozdobu vyšívaním tlačených tkanín, krok 4
Pridajte ozdobu vyšívaním tlačených tkanín, krok 4

Krok 4. Vyšívajte okraj okolo obrázku

Ak je na vašej tkanine vytlačený obrázok, napríklad na fotografii, môžete tiež pridať vyšívaný okraj. Vyšívanie štvorcového alebo kruhového okraja okolo fotografie poskytne efekt rámika obrázku na tkanine.

Na vytvorenie okraja vám pomôže predtlačený vzor výšivky. Môžete vytlačiť okrajový vzor, položiť ho na tkaninu tak, aby rámoval fotografiu, a potom vyšívať dizajn pomocou šijacieho stroja

Metóda 2 z 2: Dosiahnutie najlepších výsledkov

Pridajte ozdobu vyšívaním potlačených tkanín, krok 5
Pridajte ozdobu vyšívaním potlačených tkanín, krok 5

Krok 1. Pripravte si tkaninu

Predtým, ako začnete vyšívať, tkaninu umyte a osušte. Pomôže to zaistiť, aby sa tkanina po vyšívaní nezmenšila, čo môže skresliť obrázok.

Pred vyšívaním budete chcieť tkaninu aj vyžehliť, aby bola plochá a bez vrások. To môže uľahčiť vyšívanie látky

Pridajte ozdobu vyšívaním potlačených tkanín, krok 6
Pridajte ozdobu vyšívaním potlačených tkanín, krok 6

Krok 2. V prípade potreby použite stabilizátor

Stabilizátory sú podporné textílie, ktoré môžete použiť na posilnenie vašej práce. To môže byť obzvlášť užitočné, ak vykonávate ťažké vyšívacie práce.

  • Stabilizátor môžete buď držať na mieste pomocou obruče, alebo ho môžete pripnúť na miesto pri vyšívaní materiálu.
  • V obchodoch s remeselnými potrebami nájdete rôzne druhy stabilizačných tkanín. Typ sa bude líšiť v závislosti od rôznych faktorov, napríklad od typu tkaniny. Napríklad ľahká tkanina bude vyžadovať iba ľahký stabilizátor, zatiaľ čo ťažká tkanina bude vyžadovať ťažký stabilizátor.
Pridajte ozdobu vyšívaním potlačených tkanín, krok 7
Pridajte ozdobu vyšívaním potlačených tkanín, krok 7

Krok 3. Uistite sa, že vaša ihla je ostrá

Ostrá ihla je nevyhnutná pre akýkoľvek typ šitia alebo ihiel, ale je obzvlášť dôležitá, keď používate stroj na vyšívanie. Ak je vaša ihla matná, môže to mať za následok zaseknutie vášho stroja, čo môže zničiť vyšívaciu prácu. Predtým, ako začnete, skontrolujte, či je vaša ihla ostrá.

  • Dobrou zásadou je zmeniť ihlu šijacieho stroja po každom projekte alebo po každých štyroch hodinách šitia.
  • Tiež by ste sa mali uistiť, že používate ostrú ihlu, ak ručne vyšívate látku.
Pridajte ozdobu vyšívaním tkanín, krok 8
Pridajte ozdobu vyšívaním tkanín, krok 8

Krok 4. Použite obruč

Obruč je štandardným vybavením pre vyšívanie, ale ešte dôležitejšie môže byť použitie obruče pri vyšívaní potlačených tkanín. Udržiavanie napnutej látky a zameriavanie sa na jednu sekciu naraz pomôže zaistiť, aby ste dosiahli najlepšie možné výsledky.

Odporúča: