3 spôsoby čistenia pohovky z mikrovlákna

Obsah:

3 spôsoby čistenia pohovky z mikrovlákna
3 spôsoby čistenia pohovky z mikrovlákna
Anonim

Pohovky z mikrovlákna sú atraktívne a mäkké tkaniny. Tkanina nenechá vodu rýchlo vsiaknuť, takže ak niečo rozlejete, môžete to ihneď utrieť. Napriek tomu, že niektorí ľudia tvrdia, že pohovky z mikrovlákna sú odolné voči škvrnám, nie sú. Ak potrebujete pohovku vyčistiť, musíte vedieť, aký typ pohovky máte, vysať všetky nečistoty a potom použiť vhodný čistiaci prostriedok.

Kroky

Metóda 1 z 3: Identifikácia typu mikrosemiše

Vyčistite pohovku z mikrovlákna, krok 1
Vyčistite pohovku z mikrovlákna, krok 1

Krok 1. Zistite, či môžete na gauč použiť vodu

Pohovky z mikrovlákna sa dodávajú v dvoch rôznych druhoch tkanín. Ak to chcete zistiť, pozrite sa na štítok alebo štítok na vašom gauči. Štítok sa spravidla nachádza pod pohovkou. Môžete tiež odstrániť vankúše a skontrolovať, či sa nachádzajú pozdĺž oblasti sedadla. Štítok by mal mať buď W, S, W/S, alebo X. Ak je váš gauč W alebo W/S, môžete naň použiť vodu.

  • Ak nevidíte štítok, nepoužívajte na čistenie pohovky vodu, pretože by ste mohli omylom zničiť nábytok. Voda môže mikrosemiš ľahko poškodiť.
  • Najbežnejším kódom, ktorý uvidíte, je S, čo znamená, že môžete používať iba čistiace prostriedky na báze rozpúšťadiel. W/S znamená, že môžete použiť čistiace prostriedky na báze vody alebo rozpúšťadiel, a X znamená, že nemôžete použiť ani jedno a musíte povysávať gauč.
Krok 2: Vyčistite pohovku z mikrovlákna
Krok 2: Vyčistite pohovku z mikrovlákna

Krok 2. Otestujte malú plochu

Pred čistením veľkých plôch na gauči vždy najskôr vyskúšajte malú plochu. To zaisťuje, že tkanina nebude zle reagovať na vašu metódu čistenia a nezanechá horšiu škvrnu ako predtým.

Otestujte oblasť, na ktorú nevidíte, napríklad zadnú časť alebo spodok

Čistenie pohovky z mikrovlákna, krok 3
Čistenie pohovky z mikrovlákna, krok 3

Krok 3. Zavolajte profesionála

Ak boli vaše snahy o čistenie pohovky neúspešné, môžete zavolať niekoho, kto dokáže profesionálne čistenie čalúnenia. Profesionál bude schopný liečiť odolnejšiu škvrnu.

Metóda 2 z 3: Čistenie pohovky W/S Microsuede

Vyčistite pohovku z mikrovlákna, krok 4
Vyčistite pohovku z mikrovlákna, krok 4

Krok 1. Vysajte uvoľnené nečistoty z pohovky

Ak je na vašom gauči špina, omrvinky alebo iné nečistoty, musíte ho povysávať. Na vysávač použite nástavec na mäkké kefy. To je tiež dôležité, než ho začnete čistiť akýmikoľvek čistiacimi prostriedkami, aby ste odstránili všetky uvoľnené nečistoty, než začnete s drhnutím.

  • Váš gauč povysávajte raz týždenne, aby bol čistý. Pred vysávaním odstráňte všetky vankúše, aby ste ich mohli skutočne vyčistiť. To vám pomôže udržať celkovú čistotu vášho gauča.
  • Nepoužívajte napájacie zariadenia. Látka sa môže poškodiť.
Vyčistite pohovku z mikrovlákna, krok 5
Vyčistite pohovku z mikrovlákna, krok 5

Krok 2. Vytvorte čistiaci roztok s mydlom a vodou

Na odstránenie všetkých škvŕn použite vodu a jemný čistiaci prostriedok, ako je umývací prostriedok na riad. Zaistite, aby akékoľvek mydlo, ktoré použijete, neobsahovalo bielidlo.

Na prípravu roztoku nakvapkajte niekoľko kvapiek pracieho prostriedku do misky s vodou

Vyčistite pohovku z mikrovlákna, krok 6
Vyčistite pohovku z mikrovlákna, krok 6

Krok 3. Znečistené oblasti jemne utrite

Namočte handru do zmesi mydla a vody a potom vyžmýkajte prebytočnú vodu, aby bola handra iba vlhká. Ďalej handrou potrite škvrnu na gauči. Škvrnu odstráňte alebo jemne votrite, dávajte pozor, aby ste tkaninu nepoškodili. Umyte handru často nečistôt, ktoré vytiahnete z gauča. Zmes môžete tiež vložiť do rozprašovacej fľaše a nastriekať na gauč, aby ste ju nenasýtili.

Dbajte na to, aby ste gauč nenamočili. Ak do pohovky dostanete príliš veľa vody, sušenie môže byť veľmi ťažké kvôli spôsobu výroby tkaniny z mikrovlákna. Uistite sa, že používate iba vlhkú handru. Aj keď je škvrna odolná, nelejte na gauč viac vody

Vyčistite pohovku z mikrovlákna, krok 7
Vyčistite pohovku z mikrovlákna, krok 7

Krok 4. Vysušte sušičom vlasov

Ak sa vám pohovka počas čistenia príliš namočila, musíte ju vysušiť. Na tento účel použite sušič vlasov na čo najchladnejšie nastavenie. Nepoužívajte nastavenie vysokého tepla, pretože by mohlo dôjsť k poškodeniu textílie.

Vyčistite pohovku z mikrovlákna, krok 8
Vyčistite pohovku z mikrovlákna, krok 8

Krok 5. Vložte odnímateľné kryty do práčky

Ak je vaša tkanina vhodná do práčky a sušičky, možno budete môcť odstrániť kryty a oprať ich. Umyte ich v jemnom cykle. Používajte jemný čistiaci prostriedok, napríklad Woolite. Vysušte kryty pri nastavení bez ohrevu.

Vyčistite pohovku z mikrovlákna, krok 9
Vyčistite pohovku z mikrovlákna, krok 9

Krok 6. Skúste sódu bikarbónu

Sóda bikarbóna môže pomôcť dostať sa z pohovky von. Spojením sódy bikarbóny a vody vytvorte hustú pastu. Naneste pastu na škvrnu. Nechajte pôsobiť niekoľko minút, než pastu zotriete. Škvrna by mala byť lepšia.

Vyčistite pohovku z mikrovlákna, krok 10
Vyčistite pohovku z mikrovlákna, krok 10

Krok 7. Kartáčujte a zľahka opláchnite látku

Potom, čo vyčistíte tkaninu na vašom gauči z mikrovlákna, môžete prísť na to, že je tvrdý a tuhý. Ak chcete vrátiť svoju pôvodnú jemnosť, miesto opláchnite teplou vodou, aby ste odstránili mydlo alebo sódu bikarbónu, ktoré zostali na tkanine. Potom pomocou kefy oblasť jemne očistite. Pomôže to odstrániť zvyšky čistiaceho prostriedku a tkanina bude opäť mäkká.

Môžete použiť kefku na nechty alebo zubnú kefku

Metóda 3 z 3: Čistenie pohovky S alebo X

Vyčistite pohovku z mikrovlákna, krok 11
Vyčistite pohovku z mikrovlákna, krok 11

Krok 1. Vysajte voľné nečistoty

Ak je vaša pohovka označená ako X, znamená to, že ju môžete iba vysávať. Mäkkou kefkou uvoľnite všetky nečistoty, škvrny alebo nečistoty. Potom pomocou nadstavca na mäkké kefy povysávajte pohovku. Nepoužívajte napájací nástavec, pretože môže poškodiť tkaninu.

Ak je na vašom gauči S nečistota, musíte ho najskôr povysávať

Vyčistite pohovku z mikrovlákna, krok 12
Vyčistite pohovku z mikrovlákna, krok 12

Krok 2. Použite čistiaci prostriedok na báze rozpúšťadla

Ak má váš gauč S alebo W/S, môžete použiť čistiaci prostriedok na báze rozpúšťadla. Môžete skúsiť komerčný rozpúšťadlový čistič čalúnenia, ktorý sa bežne dodáva v pene.

Ak má váš gauč S, používajte iba čistiace prostriedky na báze rozpúšťadiel a nepoužívajte vodu

Vyčistite pohovku z mikrovlákna, krok 13
Vyčistite pohovku z mikrovlákna, krok 13

Krok 3. Použite alkohol na trenie

Tierací alkohol alebo číry pitný alkohol ako vodka možno použiť na čistenie pohovky z mikrovlákna. Dajte alkohol do fľaše s rozprašovačom a nastriekajte ním škvrny na gauči.

Škvrny odstráňte alebo jemne votrite handričkou

Vyčistite pohovku z mikrovlákna, krok 14
Vyčistite pohovku z mikrovlákna, krok 14

Krok 4. Použite suchý prací prostriedok

Ak nemôžete na gauč použiť vodu, skúste na škvrny použiť suchý prací prostriedok. Posypte časť produktu na oblasť. Nechajte pôsobiť tak dlho, ako je uvedené. Na nanášanie suchého pracieho prostriedku na škvrnu použite kefu s mäkkými štetinami.

Odporúča: