3 spôsoby čistenia mikrovlákna

Obsah:

3 spôsoby čistenia mikrovlákna
3 spôsoby čistenia mikrovlákna
Anonim

Mikrovlákno je materiál vytvorený z extrémne tenkých syntetických vlákien. Je to ekologická, ekonomická a všestranná tkanina používaná vo všetkom, od gaučov až po uteráky. Keď budete vedieť, ako čistiť mikrovlákno a používať správne zásoby, môžete udržať svoju tkaninu a nábytok svieži po mnoho ďalších rokov.

Kroky

Metóda 1 z 3: Čistenie nábytku z mikrovlákna

Čistenie mikrovlákna Krok 1
Čistenie mikrovlákna Krok 1

Krok 1. Odstráňte látkové poťahy z vankúšov a vankúšov

Ak čistíte pohovku, vankúš alebo iný kus nábytku, ktorý používa protišmykové návliečky z mikrovlákna, vyberte ich z nábytku a odložte ich nabok. Perte ich oddelene, buď ručne alebo v práčke.

Krok 2 vyčistite mikrovlákno
Krok 2 vyčistite mikrovlákno

Krok 2. Na odstránenie nečistôt a mastných škvŕn použite alkohol na trenie

Nalejte 90% alkohol na trenie do striekacej fľaše a nastriekajte ho na špinavú oblasť. Nechajte pôsobiť asi 1 minútu, potom alkohol utrite čistou špongiou. Pokračujte v čistení, kým neuvidíte výsledky, prípadne postriekajte väčším množstvom alkoholu.

Ak máte obavy zo zafarbenia nábytku, utrite vatový tampón namočený v alkohole na nenápadné miesto, aby ste otestovali stálofarebnosť

Čistenie mikrovlákna, krok 3
Čistenie mikrovlákna, krok 3

Krok 3. Na odstránenie vodných škvŕn použite destilovanú vodu

Ak má váš nábytok svetlé škvrny spôsobené vlhkosťou, naplňte striekaciu fľašu destilovanou vodou a nastriekajte na postihnuté miesto. Rovnako ako v prípade alkoholu na trenie, drhnite pohovku špongiou, kým nezačnete vidieť, ako škvrny odchádzajú.

Krok 4 vyčistite mikrovlákno
Krok 4 vyčistite mikrovlákno

Krok 4. Nechajte nábytok vyschnúť na vzduchu

Ak máte čas, nechajte nábytok sám vyschnúť. Tým sa zabráni akémukoľvek zbytočnému poškodeniu spôsobenému nesprávnymi technikami sušenia. Ak sa však ponáhľate, skúste mikrovlákno na mieste vysušiť sušičom vlasov. Uistite sa, že je sušička ochladená, pretože teplo môže poškodiť mikrovlákno.

Čistenie mikrovlákna, krok 5
Čistenie mikrovlákna, krok 5

Krok 5. Mikrovlákno po vyčistení vydrhnite kefkou

Akonáhle je váš nábytok suchý, môže pôsobiť chrumkavo alebo tvrdo. Ak sa tak stane, drsné oblasti potrite mäkkou štetinou alebo semišovou kefou. Vlákna sa tým uvoľnia a opäť sa budú cítiť príjemne.

Metóda 2 z 3: Ručné pranie z mikrovlákna

Krok 6 vyčistite mikrovlákno
Krok 6 vyčistite mikrovlákno

Krok 1. Namočte handričku do teplej vody

Naplňte vedro alebo umývadlo teplou vodou. Pridajte 3 až 5 polievkových lyžíc (44 až 74 ml) číreho tekutého pracieho prostriedku alebo mydla na riad. Čistič jemne vmiešajte do vody. Potom pridajte látku do vody.

  • K dispozícii sú aj špeciálne čistiace roztoky z mikrovlákna. Môžete si ich kúpiť online alebo v upratovacej uličke miestneho obchodu.
  • Utierku môžete začať prať hneď, ako je úplne mokrá, alebo môžete látku nechať namočiť hodinu alebo dlhšie, ak je obzvlášť znečistená.
Čistenie mikrovlákna, krok 7
Čistenie mikrovlákna, krok 7

Krok 2. Na umývanie tkaniny použite ruky

Utierku ručne premiešajte trením rukami. Odstráni sa tým nahromadená špina a špina. Opakujte podľa potreby.

Čistenie mikrovlákna, krok 8
Čistenie mikrovlákna, krok 8

Krok 3. Utierku dôkladne opláchnite teplou vodou

V umývadle alebo vedre tkaninu úplne opláchnite teplou vodou. Zaistite, aby bolo mydlo alebo čistiaci roztok úplne odstránené. Utierkou utrite prebytočnú vodu.

Čistenie mikrovlákna, krok 9
Čistenie mikrovlákna, krok 9

Krok 4. Ak je to možné, nechajte tkaninu uschnúť na vzduchu

Mikrovlákno je syntetický materiál a vysoké teplo ho môže poškodiť. Sušenie na vzduchu pomôže handričke vydržať dlhšie. Za týmto účelom zaveste látku na šnúru na bielizeň alebo ju prehoďte cez umývadlo alebo vedro. Mikrovlákno rýchlo schne, takže nebudete musieť dlho čakať.

Čistenie mikrovlákna, krok 10
Čistenie mikrovlákna, krok 10

Krok 5. Ak potrebujete utierku rýchlo vysušiť, použite najnižšie nastavenie sušičky

Ak má vaša sušička nastavenie chuchvalcov vzduchu, použite na sušenie handričky. Ak nie, použite najnižšie možné nastavenie a skontrolujte tkaninu po 30 minútach. Čím menej tepelného žiarenia má, tým dlhšie tkanina vydrží.

Metóda 3 z 3: tkanina z mikrovlákna v práčke

Čistenie mikrovlákna, krok 11
Čistenie mikrovlákna, krok 11

Krok 1. Mikrovlákno perte iba s inými tkaninami z mikrovlákna

Mikrovlákno priťahuje vlákna z iných tkanín, napríklad z bavlny. Tieto vlákna sa z mikrovlákna odstraňujú veľmi ťažko a znižujú účinnosť tkaniny. Najlepšie je prať iba utierku z mikrovlákna iným materiálom z mikrovlákna.

Čistenie mikrovlákna, krok 12
Čistenie mikrovlákna, krok 12

Krok 2. Použite jemný, číry, tekutý prací prostriedok

Silnejšie pracie prostriedky môžu poškodiť tkaninu z mikrovlákna a znížiť účinnosť čistiacich utierok. Práškové pracie prostriedky priľnú k mikrovláknu rovnakým spôsobom ako bavlna, čím sa cez tkaninu vytvára ťažko odstrániteľný film.

  • Používajte čo najmenšie množstvo pracieho prostriedku, aby ste predišli poškodeniu mikrovlákna. Začnite s ½ množstvom, ktoré by ste použili na bežné pranie, a v prípade potreby pridajte ďalšie do ďalšej náplne.
  • Namiesto čistiaceho prostriedku môžete použiť aj špeciálny čistiaci roztok z mikrovlákna. Prečítajte si štítok a uistite sa, že čistiaci roztok je pre práčku bezpečný.
Čistenie mikrovlákna, krok 13
Čistenie mikrovlákna, krok 13

Krok 3. Vynechajte aviváž

Aviváž upchá mikrovlákno a spojí viacero kúskov látky. Na pranie látky používajte iba čistý prací prostriedok alebo špeciálny čistiaci prostriedok na mikrovlákna.

Čistenie mikrovlákna, krok 14
Čistenie mikrovlákna, krok 14

Krok 4. Na čistenie tkaniny z mikrovlákna nepoužívajte bielidlo

Bieliace činidlo spôsobí, že sa vlákna znehodnotia, a tak sa rýchlejšie opotrebujú. Ak periete čistiace utierky z mikrovlákna, bielidlo ich zníži pri odstraňovaní špiny a špiny.

Čistenie mikrovlákna, krok 15
Čistenie mikrovlákna, krok 15

Krok 5. Nastavte práčku na studenú alebo teplú vodu

Aj keď je čistenie horúcou vodou spravidla lepšie, vysoké teploty môžu poškodiť syntetický materiál nachádzajúci sa v mikrovlákne. Aby vaša tkanina vydržala dlhšie, nastavte práčku tak, aby používala iba studenú alebo teplú vodu.

Čistenie mikrovlákna, krok 16
Čistenie mikrovlákna, krok 16

Krok 6. Na sušenie mikrovlákna použite najnižšiu možnú teplotu

Ak je to možné, tkaninu po vybratí z práčky osušte na vzduchu. Ak vás tlačí čas, nastavte sušičku na najnižšiu možnú teplotu a tkaninu sušte na čo najkratší čas.

Video - Používaním tejto služby môžu byť niektoré informácie zdieľané so službou YouTube

Tipy

Škvrny na handričkách z mikrovlákna zvyčajne neovplyvňujú ich schopnosť čistiť. Je to otázka vzhľadu, nie úžitku

Odporúča: