Ako vyrobiť elektrický plot: 9 krokov (s obrázkami)

Obsah:

Ako vyrobiť elektrický plot: 9 krokov (s obrázkami)
Ako vyrobiť elektrický plot: 9 krokov (s obrázkami)
Anonim

Elektrické oplotenie môže byť nebezpečné, ale je užitočným nástrojom pre ľudí, ktorí vlastnia hospodárske zvieratá alebo kone, alebo ktorí potrebujú väčšiu bezpečnosť. Elektrické oplotenie je nevyhnutné na to, aby boli zvieratá v plote v bezpečí a uzavreté, ako aj na ochranu pred votrelcami. Keď sa naučíte, ako správne vyrobiť elektrický plot, musíte byť veľmi opatrní, aby ste sa elektrickým prúdom nepokazili.

Kroky

Vyrobte si elektrický plot Krok 1
Vyrobte si elektrický plot Krok 1

Krok 1. Zistite, aký typ elektrického plotu budete potrebovať

  • Ak potrebujete prenosný plot, kúpte si ľahké vybavenie, ako sú poly drôty a pásky, plastové stĺpiky, napájače na batérie a navijáky. Ak potrebujete trvalý plot, kúpte si kvalitné izolátory, samoizolačné elektro drevo alebo drevené stĺpiky. Na oplotenie hospodárskych zvierat by sa mal používať drôt s vysokou pevnosťou v ťahu, zatiaľ čo kone a elektrické laná a pásky dobre fungujú.

    Vytvorte elektrický plot Krok 1 Odrážka 1
    Vytvorte elektrický plot Krok 1 Odrážka 1
Vytvorte elektrický plot, krok 2
Vytvorte elektrický plot, krok 2

Krok 2. Určte typ zvieraťa, ktoré chcete oplotiť

Kone sú najlepšie ohradené vodičmi, ktoré sú dobre viditeľné, ako napríklad lano a páska. Pomalšie sa pohybujúce zvieratá, ako napríklad hovädzí dobytok a ovce, je možné oplotiť oceľovým drôtom alebo poly drôtom. Bez ohľadu na zvieratá, ktoré vlastníte, musí byť konštrukcia silná a stabilná, pretože nočné, divoké a iné voľne žijúce zvieratá neuvidia drôty a nenarazia na plot. Ak plot nie je silný, tieto časté údery plot zrazia.

Vyrobte si elektrický plot, krok 3
Vyrobte si elektrický plot, krok 3

Krok 3. Vyberte príslušný zdroj energie

Typ zdroja energie, ktorý si vyberiete, závisí od dĺžky plotu, množstva vegetácie, ktorá môže rásť na vodičoch, druhu materiálu na oplotenie, druhu zvierat a toho, či je alebo nie je ľahko dostupný zdroj s napätím 230 voltov.

  • Vždy, keď je to možné, používajte sieťový napájač. Tento typ zdroja energie sa nachádza vo vnútri budovy a nepoužíva batérie. Náklady na prevádzku sieťového napájača sú nízke.

    Vytvorte elektrickú ohradu, krok 3, odrážka 1
    Vytvorte elektrickú ohradu, krok 3, odrážka 1
  • Ak sa elektrický plot denne alebo často presúva, použite suchý akumulátorový napájač. Budete potrebovať internú batériu, napríklad ESB25 alebo ESB115. Suché batériové zdroje energie sa dajú ľahko premiestniť a nevyžadujú žiadnu údržbu. Napriek tomu, že tieto typy zdrojov energie nie sú nabíjateľné, zvyčajne vydržia 4 až 6 mesiacov, kým ich bude potrebné vymeniť.

    Vyrobte si elektrický plot, krok 3, odrážka 2
    Vyrobte si elektrický plot, krok 3, odrážka 2
  • Ak bude váš elektrický plot trvalý alebo sa bude pohybovať len zriedka, použite mokrý akumulátorový zdroj. Konkrétnejšie bude fungovať 12 V zdroj s 12 V 80 ampérhodinovou (Ah) batériou pre voľný čas. Mokré batériové zdroje energie sú výkonnejšie ako suchý typ a môžu prevádzkovať dlhšie elektrické ploty.

    Vytvorte elektrickú ohradu, krok 3, odrážka 3
    Vytvorte elektrickú ohradu, krok 3, odrážka 3
Vyrobte si elektrický plot, krok 4
Vyrobte si elektrický plot, krok 4

Krok 4. Naplánujte umiestnenie uzemňovacieho terminálu

Aby elektrický plot správne fungoval, musí mať na svoju činnosť optimálne podmienky. Napríklad elektrický prúd tečie lepšie za mokra ako za sucha. Bez ohľadu na batériový systém, ktorý používate, by ste mali použiť pozinkovaný kolík najmenej 1 m. Ak používate sieťový zdroj energie a musíte pracovať v zlých pôdnych podmienkach, ako je ľahká alebo piesočnatá pôda, môže byť potrebných viac ako 1 zemný kolík. Ak použijete ďalšie kolíky, rozložte ich na 3,0 m. (3 m) od seba a prepojte ich káblom s výstupom.

Vyrobte si elektrický plot, krok 5
Vyrobte si elektrický plot, krok 5

Krok 5. Otestujte svoj plot

Na dočasné alebo prenosné oplotenie použite tester plotových línií. Na trvalé oplotenie použite voltmetr LED. Ak chcete prevádzkovať obidva typy testerov, zatlačte sondu do zeme a dotknite sa terminálu testera ohrady. Uistite sa, že testujete na najvzdialenejšom konci od zdroja energie, aby ste získali presné meranie napätia. Plot by mal mať minimálne 3000 voltov. Ak je nižšia, hospodárske zvieratá nedostanú dostatočný šok a budú spôsobovať problémy.

Vyrobte si elektrický plot, krok 6
Vyrobte si elektrický plot, krok 6

Krok 6. Otestujte Zem

Použite kovovú tyč alebo zemniaci kolík najmenej 100,0 m. (100 m) od kolíkov a skratujte elektrický plot na zem. Jedna sonda voltmetra musí byť pripojená k kolíku. Druhá sonda by mala byť zatlačená do zeme čo najďalej od kolíka. Ak je údaj 400 alebo 500 voltov, plot je v poriadku. Ak číta menej ako 400 alebo 500 voltov, musí sa zlepšiť stav zeme.

Vyrobte si elektrický plot, krok 7
Vyrobte si elektrický plot, krok 7

Krok 7. Pridajte ďalšie zemné kolíky 3,3 stopy (1,0 m)

(1 m) od seba. Pripojte hornú časť každého kolíka vyvádzacím káblom. Znova skontrolujte napätie. Odstráňte skrat z plotu odstránením kovovej tyče alebo kolíka.

Vyrobte si elektrický plot, krok 8
Vyrobte si elektrický plot, krok 8

Krok 8. Postavte brány elektrického plotu

Prenos energie pod bránou z 1 strany na druhú káblom pod bránou. Trvalé a dočasné brány by mali byť zapojené rovnako.

Vyrobte si elektrický plot, krok 9
Vyrobte si elektrický plot, krok 9

Krok 9. Nainštalujte plotové linky

Spojte svoj drôt alebo elektro-lano a pásku s vysokou pevnosťou s izolátormi podľa toho, v akom type zvieraťa šermujete. K vášmu drôtu alebo elektrickému lanu dostanete návod, ako ho správne umiestniť.

Video - Používaním tejto služby môžu byť niektoré informácie zdieľané so službou YouTube

Tipy

  • Pri stavbe elektrického plotu je dôležité nájsť kvalitnú, vlhkú pôdu. To pomáha lepšiemu toku elektriny a robí plot harmonickým so zemou. Okruh bude dokončený iba vtedy, keď sa zviera dotkne plota.
  • Batérie s vyšším Ah umožňujú dlhší čas medzi nabíjaniami. To sa môže pohybovať od 2 do 6 týždňov v závislosti od modelu zdroja energie, ktorý si kúpite.

Varovania

  • Nikdy nepripájajte elektrické ohradníky k uzemneniu, vodovodnému potrubiu alebo stavebným stĺpikom.
  • Pri vysokom napätí buďte veľmi opatrní.

Odporúča: