3 jednoduché spôsoby, ako rezať sadrokartónové dosky na stenu

Obsah:

3 jednoduché spôsoby, ako rezať sadrokartónové dosky na stenu
3 jednoduché spôsoby, ako rezať sadrokartónové dosky na stenu
Anonim

Ak potrebujete získať prístup k niečomu vo vnútri steny alebo urobiť dieru na inštaláciu zásuvky, budete musieť rezať do sadrokartónu na stene. Nikdy nepoužívajte kotúčovú pílu alebo inú veľkú motorovú pílu na rezanie do sadrokartónu na stene, pretože vytvoríte obrovské množstvo prachu a pravdepodobne za ním niečo poškodíte. Najprv naplánujte svoje škrty a urobte niekoľko bezpečnostných opatrení na ochranu seba a čohokoľvek vo vnútri steny. Potom pomocou bodovej píly, známej tiež ako píla na sadrokartónové dosky, ručne vyrežte časť alebo použite elektrický rotačný nástroj, ak si chcete prácu rýchlo splniť.

Kroky

Metóda 1 z 3: Plánovanie škrtov a prijatie bezpečnostných opatrení

Vyrežte sadrokartón na stenu Krok 1
Vyrežte sadrokartón na stenu Krok 1

Krok 1. Pozrite sa na plány budovy, aby ste zistili, kde sú v stene vodovodné rozvody alebo rozvody

Pomôže vám to zistiť, či existujú nejaké miesta, ktorým by ste sa mali vyhnúť. Rezajte iba na miesta, kde môžu byť vodovodné a elektrické rozvody, iba ak je to nevyhnutné, a dávajte obzvlášť veľký pozor, aby ste rezali nie hlbšie ako je hĺbka sadrokartónu. 12 v 1,3 cm.

Ak nemáte architektonické plány na stenu, do ktorej je potrebné vyrezať, môžete sa pokúsiť odhadnúť, kde sú vodovodné potrubia a rozvody, a pozrieť sa na veci ako umývadlá, toalety, elektrické zásuvky a svietidlá

Tip: Drôty obvykle vedú zvisle po stenách od stropu k elektrickým zásuvkám, vypínačom svetla a svietidlám na stene. Vodovodné potrubie sa nachádza priamo za umývadlami a batériami, ako aj pod toaletami, vaňami, sprchami a inými miestami, kde odteká voda.

Vyrežte sadrokartón na stenu Krok 2
Vyrežte sadrokartón na stenu Krok 2

Krok 2. Ceruzkou označte obrys časti, ktorú chcete vystrihnúť

Identifikujte miesto, kde chcete vytvoriť dieru na inšpekciu alebo na prístup k niečomu za sadrokartónom. Ak potrebujete len hrubý otvor, nakreslite obrys rezu rukou alebo pomocou rovného okraja vytvorte dokonale rovné čiary.

Ak chcete v sadrokartóne vytvoriť kruhový otvor, môžete okolo kruhového predmetu vystopovať a vytvoriť úhľadnú čiaru rezu

Vyrežte sadrokartón na stenu Krok 3
Vyrežte sadrokartón na stenu Krok 3

Krok 3. Nasaďte si tvárovú masku a ochranné okuliare

To vás ochráni pred vdýchnutím prachu zo sadrokartónu alebo jeho vniknutím do očí. Dlhodobé vystavenie prachu zo sadrokartónu v pľúcach môže spôsobiť problémy s dýchaním.

Metóda 2 z 3: Ručné rezanie pílou Jab

Vyrežte sadrokartón na stenu Krok 4
Vyrežte sadrokartón na stenu Krok 4

Krok 1. Ponorte špičku píly do sadrokartónu, kde chcete začať rezať

Položte ostrý hrot úderovej píly na sadrokartón, potom ním kmitajte dopredu a dozadu, pričom vyvíjajte silný tlak, aby ste ho svojou dominantnou rukou pretlačili priamo dovnútra. Ak na jeho prekonanie potrebujete väčšiu silu, pomocou nedominantnej ruky zatlačte na zadnú časť držadla.

  • Pílková píla je známa aj ako píla na sadrokartónové dosky. Má ostrý hrot, vďaka ktorému je relatívne ľahké preraziť list sadrokartónu, ako aj zuby na pílenie.
  • Pílky Jab je možné použiť na rovné aj kruhové rezy do sadrokartónu.
Vyrežte sadrokartón na stenu Krok 5
Vyrežte sadrokartón na stenu Krok 5

Krok 2. Rezajte pozdĺž svojich rezaných línií čistými, hladkými ťahmi

Vyvíjajte väčší tlak na pohyb vpred, aby ste vytvorili úhľadný rez bez zubatých vonkajších okrajov. Vytiahnite čepeľ úplne von a otočte ju o 90 stupňov, než ju zasuniete späť, kedykoľvek sa dostanete na koniec čiary rezu na štvorcovej alebo obdĺžnikovej časti.

Pokúste sa píliť rovnomernými, kontrolovanými pohybmi a píšte iba o 12 v (1,3 cm) hĺbke, čo je najbežnejšia hĺbka sadrokartónu.

Tip: Ak chcete ten istý kus sadrokartónu nainštalovať znova po jeho odstránení, môžete pílu na vystrihnutie držať tak, ako ju vystrihujete, v 45-stupňovom uhle od stredu sekcie. Tým sa vytvorí skosený výrez, takže môžete kus ľahko zasunúť späť.

Vyrežte sadrokartón na stenu, krok 6
Vyrežte sadrokartón na stenu, krok 6

Krok 3. Ak chcete minimalizovať neporiadok, pomocou vysávača v obchode vysajte prach za pochodu

Držte trysku obchodného vysávača v nedominantnej ruke. Nasledujte za kosačkou, aby ste nasali prach, keď budete rezať.

  • Toto je úplne voliteľné. Pomáha to obmedziť neporiadok, ktorý urobíte, ale vždy ho môžete potom vysať, ak chcete.
  • Ďalším trikom na minimalizáciu prachu je osadenie píly s jemnejšími zubami určenou na rezanie kovu a nie sadrokartónu.
Vyrežte sadrokartón na stenu Krok 7
Vyrežte sadrokartón na stenu Krok 7

Krok 4. Po dokončení vyhlaďte všetky nepravidelné okraje rezu nožom

Opatrne sa vráťte okolo okrajov sekcie, ktorú ste vystrihli, pomocou noža. Odrežte všetky hrubé, nepravidelné kúsky alebo narovnajte čiary.

To uľahčí opravu alebo opravu sadrokartónu

Metóda 3 z 3: Použitie elektrického rotačného nástroja

Vyrežte sadrokartón na stenu, krok 8
Vyrežte sadrokartón na stenu, krok 8

Krok 1. Pripojte rezací nástroj do sadrokartónu k rotačnému nástroju a upravte vodítko rezania

Vložte rezací nástroj do sadrokartónu do rotačného nástroja a utiahnite ho na mieste. Nastavte vodítko rezania na 12 v (1,3 cm), čo je hĺbka väčšiny sadrokartónu.

  • Môžete použiť rotačný nástroj podľa vlastného výberu, napríklad nástroj Dremel alebo RotoZip.
  • Ak nemáte rezný hrot do sadrokartónu, môžete použiť aj viacúčelový rezací hrot.

Tip: Nástroje Dremel a RotoZips sú obľúbené rotačné nástroje na vytváranie výrezov do sadrokartónu. S nástrojmi Dremel sa však jednoduchšie manipuluje a manévruje sa s nimi, ak práve vykrajujete menšie časti sadrokartónu. RotoZips sú väčšie a ťažšie.

Vyrežte sadrokartón na stenu, krok 9
Vyrežte sadrokartón na stenu, krok 9

Krok 2. Zapnite rotačný nástroj a ponorte ho do sadrokartónu

Nastavte rotačný nástroj na najvyššiu rýchlosť a zapnite ho. Ponorte ho na začiatok línie rezu, kdekoľvek chcete začať strihať.

V prípade, že nie je zapnutý rotačný nástroj, nebudete môcť vrták ponoriť do steny

Vyrežte sadrokartón na stenu, krok 10
Vyrežte sadrokartón na stenu, krok 10

Krok 3. Pohybujte rotačným nástrojom po líniách rezu, kým nevystrihnete rez

Opatrne zatlačte rotačný nástroj pozdĺž línií rezu, ktoré ste nakreslili oboma rukami, pričom držte vodítko rezu pevne pri stene, aby vám pomohlo vykonávať čisté rezy. Zastavte a vytiahnite ho, akonáhle prestrihnete všetky čiary.

Odporúča: