3 spôsoby čistenia keramickej dosky

Obsah:

3 spôsoby čistenia keramickej dosky
3 spôsoby čistenia keramickej dosky
Anonim

Nikto nemá rád špinavú keramickú varnú dosku. Našťastie čistenie keramickej varnej dosky je hračka. Posypte ju jedlou sódou a potom namočte veľkú handru do teplej mydlovej vody. Vytiahnite ho a položte na sódu bikarbónu. Nechajte odstáť asi 15 minút a potom varnú dosku utrite vlhkou handrou. Ak čistíte spálené potraviny, zmiešajte pastu z vody a sódy bikarbóny, naneste ju na varnú dosku a nechajte ju 30 minút sedieť na spálenom mieste, než ju zotriete.

Kroky

Metóda 1 z 3: Pravidelné čistenie

Čistenie horného keramického sporáka, krok 1
Čistenie horného keramického sporáka, krok 1

Krok 1. Posypte varnou doskou trochou sódy bikarbóny

Nie je potrebné merať presné množstvo sódy bikarbóny, ktorú použijete. Jednoducho otvorte veko nádoby na sódu bikarbónu a naneste dostatočné množstvo na ľahké pokrytie oblasti varnej dosky, ktorú chcete vyčistiť. Ak je vaša varná doska skutočne špinavá, naneste silnejšiu vrstvu sódy bikarbóny.

  • Staré nádoby na parmezán sú ideálne na posypanie jedlej sódy. Podobné nádoby s otvormi prerazenými cez viečka sú rovnako užitočné. Ak máte takúto nádobu, naplňte ju sódou bikarbónou. Posypte sódu bikarbónou z tejto nádoby varnú dosku.
  • Aby bola sóda bikarbóna ešte efektívnejšia, niektorí ľudia sa rozhodnú sódu bikarbónu nastriekať sprejovou fľašou naplnenou octom. Nie je potrebné merať objem octu, ktorý nastriekate na oblasť, ktorú ste natreli sódou bikarbónou. Stačí nastriekať ľahký náter - toľko, aby sóda bikarbóna prebublala.
Krok 2 vyčistite keramický sporák
Krok 2 vyčistite keramický sporák

Krok 2. Namočte veľkú handru do mydlovej vody

Vložte veľkú misku do horúcej mydlovej vody. Handra by mala byť dostatočne veľká, aby pokryla celú plochu, na ktorú ste naniesli sódu bikarbónu.

Krok 3 vyčistite keramický sporák
Krok 3 vyčistite keramický sporák

Krok 3. Uložte handru na sódu bikarbónu

Odstráňte handru z mydlovej vody. Vyhodiť to. Malo by byť vlhké, nie nasýtené. Položte handru na sódu bikarbónu na varnú dosku. Počkajte 15 minút.

Ak sa pokúšate vyčistiť celý povrch varnej dosky, použite handru, ktorá pokrýva celý povrch, alebo sériu menších handier, ktoré vám umožnia pokryť celý povrch

Krok 4 vyčistite keramický sporák
Krok 4 vyčistite keramický sporák

Krok 4. Utrite sódu bikarbónu

Akonáhle necháte misku na sporáku 15 minút odležať, varnú dosku utrite. Posuňte ho v širokom kruhu, ktorý vyčistí oblasť, kam ste naniesli sódu bikarbónu. Akonáhle keramickú varnú dosku poriadne vydrhnete, vlhkou špongiou alebo inou navlhčenou utierkou vyčistite od varnej dosky zvyšky zvyšku sódy bikarbóny. Nechajte uschnúť na vzduchu.

Počas fázy utierania možno budete chcieť nosiť rukavice

Krok 5 vyčistite keramický sporák
Krok 5 vyčistite keramický sporák

Krok 5. Rozliatie vyčistite čo najskôr

Ak na keramickú varnú dosku niečo vysypete a čoskoro to nevyčistíte, neskôr to bude ťažšie odstrániť. Ak necháte na keramickej varnej doske rozliatie príliš dlho, riskujete spálenie čohokoľvek, čo sa rozlialo pri ďalšom použití varnej dosky. Varnú dosku preto vyčistite čo najskôr.

Ak pri použití varnej dosky niečo vylejete, počkajte, kým vychladne, a potom ju utrite. V opačnom prípade sa môžete popáliť

Krok 6 vyčistite keramický sporák
Krok 6 vyčistite keramický sporák

Krok 6. Vyhnite sa čistiacim prostriedkom na báze amoniaku

Čistenie zmesou amoniaku/vody alebo čistiacim prostriedkom formulovaným s amoniakom nemôže účinne vyčistiť nič iné ako ľahké nečistoty a odtlačky prstov z keramických varných dosiek. Použitie takýchto čistiacich prostriedkov by mohlo viesť k vzniku dúhových škvŕn na povrchu.

  • Vyhnite sa abrazívnym čistiacim prostriedkom. Chemické čistiace prostriedky, ako sú Comet a Ajax, poškodia vašu keramickú varnú dosku. Nepoužívajte tieto výrobky.
  • Rovnako oceľová vlna a abrazívne čistiace podložky poškriabajú povrch vašej keramickej varnej dosky.

Metóda 2 z 3: Odstránenie značiek popálenín

Krok 7 vyčistite keramický sporák
Krok 7 vyčistite keramický sporák

Krok 1. Utrite škvrnu silikónovou špachtľou

Pohybujte špachtľou po škvrne malými krúživými pohybmi. Tým sa uvoľnia nečistoty, ktoré tvoria škvrnu, a farba vybledne.

Krok 8 vyčistite keramický sporák
Krok 8 vyčistite keramický sporák

Krok 2. Vytvorte pastu zo sódy bikarbóny

Zmiešajte štyri polievkové lyžice sódy bikarbóny a jednu alebo dve polievkové lyžice vody. Sódu bikarbónu namažte na spálené miesto prstom alebo špongiou. Zakryte oblasť teplou, vlhkou handrou. Počkajte 30 minút.

Krok 9 vyčistite keramický sporák
Krok 9 vyčistite keramický sporák

Krok 3. Utrite oblasť čistou

Po 30 minútach znečistenú oblasť utrite vlhkou špongiou alebo handričkou. Ak časť škvŕn zostane, znova naneste pastu zo sódy bikarbóny a vlhkú handričku a skúste to znova.

Na utretie oblasti je najlepšia utierka z mikrovlákna. Tieto utierky sú navrhnuté špeciálne tak, aby obsahovali viac vlákien ako bežná tkanina, čo znamená, že môžu absorbovať viac toho, čo sa pokúšate utrieť, ako bežné utierky

Metóda 3 z 3: Čistenie vážnych škvŕn alebo značiek

Krok 10 vyčistite keramický sporák
Krok 10 vyčistite keramický sporák

Krok 1. Použite kúzelnú gumu

Čarovná guma je špeciálny druh špongie. Jeho mikroporézna štruktúra umožňuje čistenie povrchov, ktoré sa bežnými metódami nedajú vyčistiť. Ak vaša keramická varná doska odolala čistiacim roztokom sódy bikarbóny a škrabky, vyskúšajte kúzelnú gumu.

Kúzelnú gumu môžete získať vo svojom miestnom obchode s veľkými boxmi alebo online

Vyčistite horný keramický sporák, krok 11
Vyčistite horný keramický sporák, krok 11

Krok 2. Použite špeciálne upravený čistiaci prostriedok

K dispozícii je množstvo produktov navrhnutých špeciálne na čistenie keramických varných dosiek. Cerama Bryte a Cook Top sú dva také špecializované keramické čističe varných dosiek. Každý čistiaci prostriedok je mierne odlišný, preto si prečítajte pokyny výrobcu, kde nájdete podrobnejšie informácie o použití.

  • Varnú dosku spravidla nastriekajte alebo posypte špeciálnym čistiacim prostriedkom a potom povrch utrite vlhkou handrou alebo špongiou.
  • Tieto výrobky sú užitočné na prerezanie mastných škvŕn a spáleného materiálu.
Krok čistenia keramického sporáka - krok 12
Krok čistenia keramického sporáka - krok 12

Krok 3. Oškrabte zostávajúce nečistoty

Ak nie je keramická varná doska so sódou bikarbónou a vlhkou handrou stále čistá, škrabkou zoškrabte zvyšky. Škrabka na holiaci strojček je malý nástroj, ktorý sa skladá z rukoväte a žiletky s okrajom smerom von. Veďte ostrie pozdĺž spáleného materiálu v ostrom uhle tak, aby ste ostrie a držadlo držali čo najbližšie k povrchu keramickej varnej dosky.

  • Varnú dosku utrite vlhkou mydlovou špongiou a potom ju oškrabte škrabkou na žiletku.
  • Nehýbte nožom v smere rovnobežnom s kotúčom, inak poškriabete povrch varnej dosky. Vždy pohybujte čepeľou v smere, ktorý je na ňu kolmý.
  • Čistenie varnej dosky škrabkou na holiaci strojček by malo byť krajnou možnosťou.

Odporúča: