4 jednoduché spôsoby čistenia šošoviek mikroskopu

Obsah:

4 jednoduché spôsoby čistenia šošoviek mikroskopu
4 jednoduché spôsoby čistenia šošoviek mikroskopu
Anonim

Na šošovkách mikroskopov sa môže časom usádzať špina, prach a olej, čo má za následok rozmazané obrázky nízkej kvality. Našťastie môžete kvalitu obrazu vytvorenú šošovkami obnoviť opatrným vyčistením. Správny spôsob čistenia šošoviek mikroskopu závisí od toho, či sú konkávne alebo konvexné. V každom prípade je dôležité, aby ste pracovali opatrne a používali správne nástroje, aby ste nepoškodili šošovky. Keď sú všetky čisté, existuje niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby boli v špičkovej forme, aby vaše obrázky vždy vyzerali jasne a jasne.

Kroky

Metóda 1 zo 4: Čistenie konkávnych šošoviek

Čisté šošovky mikroskopu, krok 1
Čisté šošovky mikroskopu, krok 1

Krok 1. Navlhčite vatový tampón 1 až 2 kvapkami roztoku na čistenie šošoviek

Vatový tampón vám pomôže vyčistiť povrch konkávnej šošovky, ktorá sa kriví dovnútra. Nezabudnite použiť roztok na čistenie šošoviek alebo rozpúšťadlo, ako je acetón alebo xylol.

Ak používate rozpúšťadlo ako acetón, dávajte pozor, aby sa nedostalo na žiadne plastové diely. Acetón rozpúšťa väčšinu plastov a farieb

Krok 2, vyčistite šošovky mikroskopu
Krok 2, vyčistite šošovky mikroskopu

Krok 2. Vlhkým tampónom jemne otáčajte v strede objektívu smerom von

Ak chcete pokryť celú šošovku čistiacim roztokom, posuňte tampón špirálovito od dovnútra von. Keď ste zotreli vonkajší okraj šošovky, pokryli ste oblasť.

Čisté šošovky mikroskopu, krok 3
Čisté šošovky mikroskopu, krok 3

Krok 3. Objektív osušte krúživými pohybmi druhým koncom tampónu

Ak chcete šošovku vysušiť, prevráťte vatový tampón na suchý koniec. Prejdite šošovkou rovnakým kruhovým pohybom a pohybujte sa po špirále smerom dovnútra a von.

Metóda 2 zo 4: Čistenie konvexných šošoviek

Krok 4, vyčistite šošovky mikroskopu
Krok 4, vyčistite šošovky mikroskopu

Krok 1. Kus papiera na šošovky navlhčite 1 až 2 kvapkami čistiaceho roztoku na šošovky

Na čistenie šošoviek používajte papier na šošovky. Aj keď je papier na šošovky mäkký a špeciálne vyrobený pre citlivé povrchy, ako sú šošovky mikroskopov, je najlepšie ho používať spolu s čistiacim roztokom na šošovky, aby sa zabránilo poškriabaniu.

Xylol sa môže použiť namiesto roztoku na veľmi odolné alebo lepkavé zvyšky

Čisté šošovky mikroskopu, krok 5
Čisté šošovky mikroskopu, krok 5

Krok 2. Držte navlhčený papier na šošovke 5 až 10 sekúnd proti šošovke

Objektívy s vyšším zväčšením, podobne ako 10 -násobné šošovky, často používajú na vytváranie jasnejších obrazov ponorný olej. Tento krok pomôže rozbiť všetky zvyšky oleja na šošovke objektívu.

Objektívy, ktoré používajú ponorný olej, by mali byť po každom použití očistené papierom na šošovky

Čisté šošovky mikroskopu, krok 6
Čisté šošovky mikroskopu, krok 6

Krok 3. Na niekoľko sekúnd pritlačte suchý kus papiera na šošovky k objektívu

Aby ste nasali čistiaci roztok na šošovky z objektívu, pritlačte na objektív nový papier. Na utieranie šošoviek nepoužívajte papierové uteráky ani iné vreckovky. To ho môže poškriabať alebo za sebou zanechať viac nečistôt.

Metóda 3 zo 4: Starostlivosť o šošovky

Čisté šošovky mikroskopu, krok 7
Čisté šošovky mikroskopu, krok 7

Krok 1. Pred manipuláciou s mikroskopom si dôkladne umyte ruky

Aby ste predišli prenosu prachu alebo nečistôt do mikroskopu, umyte si ruky mydlom a vodou. Dôkladne ich osušte a potom si dajte rukavice.

Rukavice zabránia tomu, aby prírodné oleje vo vašej koži kontaminovali váš mikroskop

Čisté šošovky mikroskopu, krok 8
Čisté šošovky mikroskopu, krok 8

Krok 2. Ručným ofukovačom jemne nastriekajte vzduch na šošovku

Ručný dúchadlo vzduchu, ktoré má zvyčajne tvar žiarovky a je vyrobené z gumy, je možné stlačiť, aby sa vytvorili malé prúdy vzduchu. Pomocou ručného ventilátora jemne odfúknite všetok prach alebo nečistoty.

  • Ručný ventilátor môžete kúpiť online alebo v obchodoch s elektronikou.
  • Môžete použiť aj plechovku na stlačený vzduch, ale určite takú, ktorá neobsahuje žiadne čistiace chemikálie. Objektív sa môže poškodiť.
  • Buďte veľmi opatrní, aby ste sa nedotkli šošovky špičkou plechovky alebo dúchadla.
Čisté šošovky mikroskopu, krok 9
Čisté šošovky mikroskopu, krok 9

Krok 3. Po každom použití vyčistite ponorný olej zo šošoviek papierom na šošovky

Po každom použití je dôležité vyčistiť ponorný olej. Olej zachytáva nečistoty a môže pomaly rozpúšťať lepidlo v šošovkách objektívu. Pritlačte kúsok šošovkového papiera na šošovku, aby absorboval všetok olej.

Čisté šošovky mikroskopu, krok 10
Čisté šošovky mikroskopu, krok 10

Krok 4. Ak mikroskop nepoužívate, zakryte ho, aby bol chránený pred prachom

Kryt proti prachu z mikroskopu pomáha predchádzať usadzovaniu prachu na vašom mikroskope. Zastrčte okraje protiprachového krytu alebo sa uistite, že je zapnutý na zips alebo zacvaknutý. Mikroskop skladujte na rovnom povrchu, aby nedošlo k jeho prevrhnutiu.

Metóda 4 zo 4: Kontrola mikroskopu na nečistoty

Čisté šošovky mikroskopu, krok 11
Čisté šošovky mikroskopu, krok 11

Krok 1. Skontrolujte, či na vonkajšej strane okuláru nie sú zvyšky

Pretože sú mikroskopy citlivé a drahé zariadenia, čisteniu šošoviek by ste sa mali vyhnúť, pokiaľ to nie je úplne nevyhnutné. Pozrite sa do okulára pomocou všetkých šošoviek objektívu. Ak pri použití všetkých šošoviek vidíte zvyšky, váš okulár je pravdepodobne znečistený.

Ak je to tak, nastriekajte okulár na stlačený vzduch a jemne ho utrite papierom na šošovky

Čisté šošovky mikroskopu, krok 12
Čisté šošovky mikroskopu, krok 12

Krok 2. Pohybujte sklíčkom dopredu a dozadu a pozerajte sa cez okulár

Ak sa spolu s ním pohybuje aj špina, môže byť znečistená aj samotná šmykľavka. Ak nečistoty zostanú na svojom mieste, môže to byť váš okulár alebo šošovka.

Ak čistenie vonkajšej časti okuláru neodstraňuje nečistoty, môže byť na vnútornej strane šošovky. Najlepšie je nechať to odborníkom alebo sa obrátiť na výrobcu a nechať ho vyčistiť

Krok 13, Čisté šošovky mikroskopu
Krok 13, Čisté šošovky mikroskopu

Krok 3. Pozrite sa do okulára s každým objektívom, aby ste našli špinavý objektív

Ak je váš okulár čistý, ale napriek tomu pri použití vidíte škvrny, pozerajte sa do okulára s každým objektívom. Ak sú nečistoty viditeľné iba pri použití objektívu, je potrebné ho vyčistiť.

Ak napríklad pri použití 4x objektívu vidíte nečistoty, ale nie 10x alebo 400x objektív, potom je vašim 4x objektívom špinavý objektív

Varovania

  • Ak máte podozrenie, že je vnútorná šošovka znečistená, nechajte ju skontrolovať a vyčistiť v profesionálnom servisnom stredisku. Najlepšie je to nerobiť sami, pretože kvalitu obrazu môže ovplyvniť, ak nie je vykonaný správne.
  • Na čistenie šošoviek používajte iba bavlnené utierky s vysokou čistotou. Bežné vreckovky alebo utierky ich môžu poškodiť.
  • Keď spozorujete nečistoty, vyčistite si šošovky mikroskopu. Ich príliš časté čistenie zvyšuje riziko poškodenia šošoviek.
  • Šošovky môžete ľahko čistiť, keď sú pripevnené k mikroskopu. Pri čistení sa snažte nevyberať šošovky z mikroskopu, ktoré môžu spôsobiť poškodenie.

Odporúča: