Ako sa naučiť čítať a porozumieť tabulatúram

Obsah:

Ako sa naučiť čítať a porozumieť tabulatúram
Ako sa naučiť čítať a porozumieť tabulatúram
Anonim

Naučiť sa čítať hudbu môže byť náročné a časovo náročné. Ak sa práve začínate učiť nový nástroj, tabulatúry alebo „tabulátory“, ako sa bežne hovorí, umožňujú vám ľahko sa naučiť nové piesne bez toho, aby ste si museli lámať hlavu s hudobnou teóriou. Tabulátory sú obvykle vytvárané pre vznetové sláčikové nástroje, ako je gitara, basgitara, banjo alebo ukulele. Aj keď ukazujú iba noty v piesni, nie rytmus, sú dobrým odrazovým mostíkom. Na čítanie základných kariet je potrebná iba znalosť vášho nástroja. Pokročilejšie karty tiež obsahujú symboly, ktoré poskytujú ďalšie pokyny o prehrávaní hudby.

Kroky

Metóda 1 z 3: Použitie akordových grafov

Prečítajte si tabuľky 1, krok
Prečítajte si tabuľky 1, krok

Krok 1. Spojte pražce a struny na nástroji s čiarami v grafe

V akordovom grafe sú reťazce znázornené zvisle. Ak vezmete svoj nástroj a podržíte ho pred sebou, akordy v schéme akordov sú v rovnakom poradí. To zvyčajne znamená, že najhrubšia struna s najnižšou výškou je vľavo a najtenšia šnúra s najvyššou výškou je vpravo.

  • Rovnako sú pražce očíslované smerom nadol od hornej časti hmatníka. Akordová schéma má v hornej časti hrubšiu čiaru, ktorá predstavuje oriešok. Nasledujúci riadok nadol je prvým pražcom, riadok pod ním druhým pražcom a podobne.
  • Ak akord používa capo, hrubá čiara v hornej časti grafu akordov, ktorá zvyčajne predstavuje maticu, predstavuje kapo.

Tip:

Väčšina akordových tabuliek je navrhnutá pre pravorukých hudobníkov (ktorí sa trápia ľavou rukou). Ak hráte ľavou rukou, predstavte si akordovú schému ako zrkadlový obraz vášho nástroja.

Prečítajte si krok 2 v tabuľkách
Prečítajte si krok 2 v tabuľkách

Krok 2. Očíslujte prsty fretujúcej ruky

Čierne bodky na schéme akordov vám naznačujú, kam by ste mali umiestniť prsty, aby ste hrali na konkrétnom akorde reprezentovanom schémou. Každý z prstov je očíslovaný, aby vám povedal, ktorý prst by mal ísť kam:

  • T: palec (zriedka sa používa na starosti, ale môžete ho vidieť v zložitejších akordových prstokladoch)
  • 1: ukazovák
  • 2: váš prostredník
  • 3: váš prstenník
  • 4: tvoj malíček

Tip:

Barové akordy sú reprezentované plnou čiernou čiarou cez všetky struny v pražci, o ktorom sa predpokladá, že budete barovať.

Prečítajte si krok 3 v tabuľkách
Prečítajte si krok 3 v tabuľkách

Krok 3. Vyhnite sa reťazcom označeným „X

"Váš akordový graf môže mať písmená nad hrubou čiarou predstavujúce maticu. Tieto písmená vám povedia, ktoré struny máte hrať. Ak je reťazec označený znakom" X ", znamená to, že by ste na túto strunu nemali hrať. vôbec, keď brnkáš na akord.

  • Reťazce sú zvyčajne označované ich počtom. Najtenší reťazec je „1“, potom sa čísla postupne zvyšujú podľa hrúbky. Napríklad na gitare je najtenšia struna 1 a najhrubšia struna 6.
  • Môžete sa tiež odvolávať na struny podľa výšky, na ktorú sú naladené. Prvú strunu gitary môžete napríklad označiť ako „E.“To však môže byť mätúce, pretože vaše schopnosti sa s nástrojom zvyšujú a začnete skúmať alternatívne ladenia.
Prečítajte si krok 4 v tabuľkách
Prečítajte si krok 4 v tabuľkách

Krok 4. Prehrajte otvorený reťazec, ak je označený „O

„Niektoré akordové grafy tiež označujú struny, na ktorých by ste mali hrať,„ otvorené “- bez toho, aby sa struna vôbec trápila - s písmenom„ O. “To znamená, že struna je zahrnutá v akorde.

Niektoré akordové grafy neoznačujú otvorené reťazce. Ak vidíte strunu, na ktorej nie je bodka prsta, otvorte ju, pokiaľ na nej nie je písmeno „X“

Prečítajte si krok 5 v tabuľkách
Prečítajte si krok 5 v tabuľkách

Krok 5. Položte správne prsty na miesta reprezentované bodkami

Teraz, keď viete, ako čítať akordovú tabuľku, položte prsty na nástroj cez pražce uvedené v tabuľke. Keď na nástroj brnkáte, bude znieť akord.

  • Ak váš akord znie, skontrolujte polohu prstov tak, že vytrhnete každý reťazec zvlášť. Uistite sa, že vaše prsty sú zarovnané cez struny tak, aby nemlčali nasledujúci reťazec.
  • Nový akord môže chvíľu trvať, než si zvyknete. Trénujte uvedenie prstov na miesto, potom ich zložte a potom znova zahráte na akord. Postupne si vybudujete svalovú pamäť pre akord.

Metóda 2 z 3: Hra na poznámky a akordy

Prečítajte si krok 6 v tabuľkách
Prečítajte si krok 6 v tabuľkách

Krok 1. Spojte riadky na záložke so strunami na vašom nástroji v pozícii hry

Na rozdiel od akordového diagramu je záložka vodorovná. Všeobecne platí, že ak pri hre držíte nástroj tak, ako by ste ho držali, struna na vrchu bude zároveň hornou strunou na karte.

  • Horný riadok karty predstavuje najtenší reťazec, zatiaľ čo dolný riadok predstavuje najhrubší reťazec.
  • Majte na pamäti, že ak ste ľavák, toto porovnanie nebude fungovať, pretože najtenšia struna bude na spodnej strane vášho nástroja a najhrubšia struna bude na vrchu.
Prečítajte si krok 7 v tabuľkách
Prečítajte si krok 7 v tabuľkách

Krok 2. Odpočítajte pražce na svojom nástroji

Každý pražec na vašom nástroji je očíslovaný od hornej časti hmatníka. Prvý pražec za maticou je na záložke reprezentovaný „1“, druhý pražcom „2“a podobne.

  • Keď sa prvýkrát naučíte hrať, pravdepodobne sa veľmi nepohnete za 6 alebo 7 pražcov. Ako však vaše schopnosti napredujú, môžete naraziť na karty, ktoré zahŕňajú pražce oveľa ďalej po hmatníku, najmä v sólach.
  • Ak je v piesni použitý kapodan, v hornej časti záložky bude uvedené, na ktorý pražec kapo nasadíte, spravidla pomocou rímskych číslic. Čísla na záložke spočítavajú pražce nadol od kapopy. Napríklad „Capo V“vám povie, aby ste capo piateho pražca, takže ak ste na karte videli „1“, znamená to prvé pražce nadol z kapa, technicky šieste pražce na vašej gitare.
Prečítajte si krok 8 v tabuľkách
Prečítajte si krok 8 v tabuľkách

Krok 3. Prečítajte si kartu zľava doprava

Ak chcete prehrať kartu, prečítajte si ju rovnako ako knihu a pohybujte sa zľava doprava. Keď sa dostanete na koniec riadku, začnite na ľavej strane riadku pod ním a opäť sa pohybujte zľava doprava.

  • Ak poznáte výšky zastúpené číslami, pri čítaní karty by ste si mali mať možnosť pieseň zašepkať.
  • Aj keď sa vaše ucho ešte nerozvinulo do takej miery, že by ste mohli rozoznávať výšky, čítanie na karte vám napriek tomu pomôže pochopiť, kam sa budú musieť vaše prsty pohybovať, aby ste mohli identifikovať potenciálne náročné časti piesne.

Tip:

Karty vám zvyčajne neposkytujú prsty. Aj keď existujú štandardné prstoklady, použite ten, ktorý je pre vás najpohodlnejší a umožní vám najľahší prechod na nasledujúcu notu alebo akord. Nájdenie najlepšieho prstokladu môže trvať istý čas.

Prečítajte si krok 9 v tabuľkách
Prečítajte si krok 9 v tabuľkách

Krok 4. Potiahnutím jedného reťazca prehráte jedno číslo

Keď na karte vidíte jedno číslo, znamená to, že budete hrať jednu notu na jednom reťazci. Spravidla budete strunu strhávať jednotlivo, a nie brnkať na všetky struny.

  • Po zahraní tejto noty prejdite na ďalšiu notu na karte. Pokračujte v prehrávaní celej piesne.
  • Ak skladbu hráte prvýkrát, môže vám pomôcť zamerať sa naraz na jeden riadok karty. Opakujte to, kým to nebudete mať dole, a potom prejdite na ďalší riadok. Akonáhle máte ďalší riadok dole, môžete ich hrať spolu.
Prečítajte si krok 10 v tabuľkách
Prečítajte si krok 10 v tabuľkách

Krok 5. Hrajte naskladané čísla súčasne

Ak na karte vidíte čísla, ktoré sú na sebe uložené, predstavuje to akord. Pracujte a hrajte tieto čísla súčasne, spravidla brnkaním. Ak vidíte „0“, znamená to, že prehráte reťazec otvorený.

  • Hrajte iba struny, na ktorých sú čísla. Ak reťazec nemá číslo, znamená to, že reťazec nie je súčasťou tohto akordu. Na schéme akordov bude mať tento reťazec „X“.
  • Ak nepoznáte prstoklad, vyhľadajte schému akordov a zistite, o aký akord ide.
  • Ak je ten na karte pre vás príliš ťažký alebo nepríjemný, môžete použiť alternatívny prstoklad. Všetky akordy majú viacero možností prstokladu. Prstoklad na záložke je však zvyčajne ten, ktorý tvorca karty určil ako najľahší prstoklad pre toto usporiadanie, takže by ste to mali najskôr vyskúšať, než sa rozhodnete použiť niečo iné.

Metóda 3 z 3: Interpretácia iných symbolov

Prečítajte si tabuľky 11, krok
Prečítajte si tabuľky 11, krok

Krok 1. Vyhľadajte vzor brnkania alebo vyberania

Niektoré karty majú nad číslami symboly, ktoré vám napovedia, ako máte brnkať alebo vyberať. Štvorec bez dna spravidla označuje zdvih, zatiaľ čo písmeno „V“označuje zdvih.

Ak karta neobsahuje vzor brnkania, môžete technicky slobodne experimentovať s akýmkoľvek vzorom brnkania, ktoré vás baví. Ak však chcete napodobniť štýl iného hudobníka, môžete ich sledovať, ako hrajú pieseň, aby identifikovali brnkací vzor a symboly si zapísali na kartu sami

Prečítajte si krok 12 v tabuľkách
Prečítajte si krok 12 v tabuľkách

Krok 2. Ak vidíte „X., podržte prst na strave, aby ste ho stlmili

"Môžete si pripomenúť, že" X "nad hornou časťou struny v akordovej schéme znamená, že by ste nemali hrať na túto strunu. Ak vidíte" X "nad reťazcom na záložke, znamená to v podstate to isté Podržte však prst a mierne ho stlmte, aby sa nehralo.

  • Ak ste ešte nikdy nestlmili struny, cvičte, aby ste dosiahli správny tlak. Jednoducho podržte prst nad strunou a zatlačte natoľko, aby sa struna sotva dotkla pražca. To nie je taký tlak, ako by ste použili na skutočné znepokojenie struny.
  • Zatiahnite za strunu a zistite, či vydáva zvuk. Upravte tlak, ktorý vyvíjate prstom, kým sa nezmení. Je tiež dobré precvičiť stlmenie zvuku vo všetkých reťazcoch a všetkými prstami. Možno prídete na to, že s niektorými prstami ste na tom lepšie ako s inými.
Prečítajte si krok 13 v tabuľkách
Prečítajte si krok 13 v tabuľkách

Krok 3. Keď vidíte „H“alebo „P, použite techniku kladiva alebo vytrhnutia

„Ak na karte vidíte dve čísla, medzi ktorými je„ H “, znamená to, že musíte zahrať prvú notu, potom poklepte na ďalšiu notu, kým stále zvoní. Podobne„ P “znamená, že potiahnete prstom zo struny zahráte druhú notu.

Ak je v sérii poznámok použitá kombinácia kladív a príťahov, môže sa vám zobraziť aj použitý symbol „^“

Prečítajte si 14. krok tabuľky
Prečítajte si 14. krok tabuľky

Krok 4. Posuňte sa medzi dvoma poznámkami oddelenými lomkou

Ak hráte skôr „funky“skladbu, môžu sa vám zobraziť niektoré snímky. Keď sa to stane, začnite prstom na pražci reprezentovanom prvým číslom a potom posuňte prst k pražcu reprezentovanému druhým číslom.

Spätné lomítko „\,“predstavuje vzostupný posuvník (hore na hmatníku), zatiaľ čo lomítko vpred „„, “predstavuje zostupný posuvník (nadol na hmatníku). Ak zabudnete, smer, ktorým idete, by mal byť z čísel celkom zrejmý

Tip:

Záložky sú vytvorené pre všetky úrovne obtiažnosti. Ak ešte nemáte techniku na prehrávanie piesne tak, ako to naznačuje karta, vyhľadajte jednoduchšiu kartu, ktorú môžete použiť.

Tipy

  • Gitarové karty zobrazujú iba poradie tónov v skladbe - neukazujú vám rytmus. Ak si nie ste istí rytmom piesne, pred prehratím karty si ju párkrát vypočujte, aby ste v nej mali pocit.
  • Ak máte problémy s čítaním kariet, môžete sa zúčastniť lekcií s učiteľom alebo online vyhľadať a získať bezplatné lekcie o kartách na gitare, banjo a podobne.

Odporúča: