Ako leptať sklo leptacím krémom: 12 krokov (s obrázkami)

Obsah:

Ako leptať sklo leptacím krémom: 12 krokov (s obrázkami)
Ako leptať sklo leptacím krémom: 12 krokov (s obrázkami)
Anonim

Leptanie skla je možné vykonať doma pomocou niekoľkých dodávok z remeselného obchodu. Nanesením krému, akým je napríklad Armor Etch, na šablónu si môžete prispôsobiť svoje vlastné poháre na pitie a nádoby na pečenie a vyrábať profesionálne vyzerajúce darčeky pre ostatných. Na leptanie skla krémom vyrežte vzor na vinyl, prilepte šablónu na sklo, natrite ho krémom a potom zmyte.

Kroky

Časť 1 z 3: Vytvorenie šablóny

Leptané sklo s leptacím krémom, krok 1
Leptané sklo s leptacím krémom, krok 1

Krok 1. Nakreslite dizajn, ktorý chcete leptať

Prázdne vinylové diely je možné kúpiť v remeselníckom obchode. Ceruzkou načrtnite svoj dizajn na nelepivej strane. Niektorý vinyl má lepiacu podložku. Môžu sa použiť aj nelepivé šablóny, ale musia byť prelepené lepiacou páskou. Váš návrh môže byť čokoľvek, ako chcete, napríklad vták, strom alebo písmená, ale nezabudnite, že to, čo nakreslíte, bude vystrihnuté a tento tvar bude leptaný na skle.

  • Šablóny so vzorom môžu byť tiež dostupné, objednané online alebo navrhnuté a vytlačené.
  • V prípade písmen môžete namiesto šablóny lepiť písmená na páske.
Leptané sklo s leptacím krémom, krok 2
Leptané sklo s leptacím krémom, krok 2

Krok 2. Umiestnite šablónu na vinylovú poličku

Je to potrebné iba vtedy, ak sa vaša šablóna nemôže prilepiť priamo na sklo. Získajte kúsok vinylu, ktorý je väčší ako vaša šablóna. Položte pred ňu šablónu a potom k nej šablónu pripevnite lepiacou páskou cez okraje šablóny.

Leptané sklo s leptacím krémom, krok 3
Leptané sklo s leptacím krémom, krok 3

Krok 3. Vystrihnite šablónu nožom

Pomocou noža X-acto alebo iného ostrého noža vystrihnite svoj dizajn podľa obrysov, ktoré ste urobili. Držte čepeľ nahor, aby sa šablóny dotýkala iba hrot. Odstráňte časti, ktoré chcete vyleptať do skla, pričom dávajte pozor, aby ste neroztrhli okolitý priestor.

Časť 2 z 3: Pripojenie šablóny k sklu

Leptané sklo s leptacím krémom, krok 4
Leptané sklo s leptacím krémom, krok 4

Krok 1. Sklo vyčistite alkoholom na trenie

Aj keď je možné použiť čistiace prostriedky na sklo, ako napríklad Windex, môžu zanechať zvyšky, ktoré spôsobujú nerovnomerné leptanie. Izopropylalkoholový trecí alkohol odstráni všetky nečistoty a odtlačky prstov. Uchopte sklo na mieste, ktoré sa nebude leptať, a čerstvou mäkkou handričkou rozotrite čistiaci prostriedok a sklo vysušte.

Leptané sklo s leptacím krémom, krok 5
Leptané sklo s leptacím krémom, krok 5

Krok 2. Odlepte podložku z vinylu

Pri použití vinylovej poličky alebo šablóny s lepiacou podložkou odlepte zadný povrch. Prineste šablónu na miesto, ktoré chcete leptať, a potom ju pomocou lepidla pripevnite k sklu.

Ak na vytváranie obrysov písmen používate pásku, prilepte písmená a prikryte zvyšok skla, ktoré nechcete leptať

Leptané sklo s leptacím krémom, krok 6
Leptané sklo s leptacím krémom, krok 6

Krok 3. Vyhlaďte pásku

Akékoľvek lepidlo použijete, skontrolujte, či neobsahuje bubliny. Akékoľvek vyvýšené oblasti pásky môžu zničiť leptanie, pretože sa tam krém dostane. Prejdite po páske vyhladzovacím nástrojom, aby ste ju vyhladili. Niečo pevné, napríklad plastová darčeková karta, funguje dobre.

Časť 3 z 3: Použitie leptacieho krému

Leptané sklo s leptacím krémom, krok 7
Leptané sklo s leptacím krémom, krok 7

Krok 1. Po šablóne rozotrieme leptací krém

Mala by byť pokrytá iba oblasť, ktorú chcete leptať. Pomocou štetca alebo nanuka rozotrite po ploche hrubý, rovnomerný náter. Noste rukavice, aby ste sa na pokožku nedostali z akéhokoľvek dráždivého krému. ODBORNÁ TIP

Joy Cho
Joy Cho

Joy Cho

Designer & Style Expert, Oh Joy! Joy Cho is the Founder and Creative Director of the lifestyle brand and design studio, Oh Joy!, founded in 2005 and based in Los Angeles, California. She has authored three books and consulted for creative businesses around the world. Joy has been named one of Time's 30 Most Influential People on the Internet for 2 years in a row and has the most followed account on Pinterest with more than 13 million followers.

Joy Cho
Joy Cho

Joy Cho

Designer & Style Expert, Oh Joy!

Make sure you stick to the outline of the stencil

You don’t want the etching cream to bleed underneath the design. Some stencils require you to hold them down to keep it defined at the edge.

Leptané sklo s leptacím krémom, krok 8
Leptané sklo s leptacím krémom, krok 8

Krok 2. Smotanu dvakrát premiešajte počas piatich minút

Ak chcete dosiahnuť výraznejšie leptanie, pomocou štetca pohybujte krémom po šablóne. Približne po 1 ½ minúte a 3 ½ minúte to urobte, aby ste rozbili vzduchové vrecká, ktoré spôsobia nerovnomerné leptanie.

Leptané sklo s leptacím krémom, krok 9
Leptané sklo s leptacím krémom, krok 9

Krok 3. Krém nechajte päť minút

Celkovo, vrátane miešania, musí krém zostať na pohári najmenej päť minút. Ak krém odstránite do piatich minút, váš dizajn bude pôsobiť svetlejšie. Po piatich minútach už lepšie leptanie nezaznamenáte.

Leptané sklo s leptacím krémom, krok 10
Leptané sklo s leptacím krémom, krok 10

Krok 4. Krém opláchnite vodou

Horúca voda z faucetu odstráni krém a zároveň uvoľní pásku. Ak máte keramický drez alebo máte obavy z inštalácie, ponorte pohár do čistého vedra s vodou a pomocou čistej utierky sa uistite, že všetok krém zmizol.

Leptané sklo s leptacím krémom, krok 11
Leptané sklo s leptacím krémom, krok 11

Krok 5. Odstráňte vinyl

Odstráňte použité lepidlo. Na útok na roh tvrdohlavej pásky je možné použiť nástroj v tvare háčika. Aby ste predišli poškriabaniu skla, nemierte naň ostrými predmetmi.

Leptané sklo s leptacím krémom, krok 12
Leptané sklo s leptacím krémom, krok 12

Krok 6. Sklo osušte

Prípadnú vlhkosť utrite čistou handričkou. Vaše leptanie bude dokončené. Je trvalý, takže sklo je možné bezpečne používať a umývať v umývačke riadu.

Video - Používaním tejto služby môžu byť niektoré informácie zdieľané so službou YouTube

Tipy

  • Niektoré sklá, vrátane niektorých Pyrexu, nemožno leptať.
  • Leptávací krém funguje najlepšie na malých plochách.

Varovania

  • Pri manipulácii s leptacím krémom noste rukavice, pretože dráždi pokožku.
  • Pri použití noža buďte opatrní a ak ho nepoužívate, zaistite ho.

Odporúča: