3 spôsoby, ako vyčistiť hrdzu od liatiny

Obsah:

3 spôsoby, ako vyčistiť hrdzu od liatiny
3 spôsoby, ako vyčistiť hrdzu od liatiny
Anonim

Liatinové panvice a hrnce sú náchylné na hrdzu. Našťastie, ak si na liatine všimnete hrdzu, existuje veľa spôsobov, ako ju odstrániť. V prípade malého množstva hrdze sa dá odstrániť pomocou soli. Väčšie množstvo hrdze môže vyžadovať namočenie octu. V budúcnosti sa snažte o svoju liatinu starať, aby ste minimalizovali hrdzu.

Kroky

Metóda 1 z 3: Použitie soli

Vyčistite hrdzu z liatiny Krok 1
Vyčistite hrdzu z liatiny Krok 1

Krok 1. Posypte soľ liatinou

Presné množstvo soli, ktoré potrebujete, sa líši v závislosti od veľkosti panvice. Posypte soľou tak, aby bol povrch liatiny pokrytý trochu silnou vrstvou.

Napríklad na 12 -palcovú liatinovú panvicu by sa použila asi polovica šálky soli

Odstráňte hrdzu z liatiny, krok 2
Odstráňte hrdzu z liatiny, krok 2

Krok 2. Panvicu vydrhnite zemiakom

Zemiak nakrájajte na polovicu. Zemiaky budú dostatočne hrubé na to, aby zotreli hrdzu, keď vtriete soľ do liatiny. Umiestnite ho na liatinu rezanou stranou nadol a vyčistením soli odstráňte hrdzu.

  • Použite veľký tlak, pretože to pomôže zoškrabať hrdzu.
  • Zemiak potrieme krúživými pohybmi.
  • Ak drhnete niečo ako hrniec alebo panvicu, nezabudnite na boky a dno.
Vyčistite hrdzu z liatiny Krok 3
Vyčistite hrdzu z liatiny Krok 3

Krok 3. Panvicu opláchnite a osušte

Keď zoškrabete hrdzu, panvicu opláchnite pod kohútikom. Odstráňte všetky zvyšky soli a zemiakov. Panvicu ihneď osušte papierovou utierkou. Potom panvicu položte na sporák na miernom ohni. Pomôže to zbaviť sa akejkoľvek pretrvávajúcej vlhkosti.

Je veľmi dôležité, aby ste panvicu ihneď vysušili. Voda spôsobuje hrdzavenie liatinových panvíc a ak necháte panvicu mokrú, bude opäť hrdzavá

Vyčistite hrdzu z liatiny Krok 4
Vyčistite hrdzu z liatiny Krok 4

Krok 4. Znovu ochutte panvicu

Odstránením hrdze sa bohužiaľ odstráni korenie liatinovej panvice. Po úprave soľou naneste na panvicu pomocou papierovej utierky malé množstvo zeleniny alebo olív. Potom vezmite čistý papierový uterák a odstráňte prebytočný olej. Panvicu dajte na mierny oheň asi na 30 minút. To by malo panvicu znova dochutiť.

Po vybratí panvice z tepla a jej uložení odstráňte prebytočný olej

Metóda 2 z 3: Použitie octu

Vyčistite hrdzu z liatiny Krok 5
Vyčistite hrdzu z liatiny Krok 5

Krok 1. Zmiešajte rovnaké diely bieleho octu a vody

Ocot môže pomôcť odstrániť hrdzu z panvice, ktorá je veľmi poškodená. Vytvorte zmes rovnakých dielov bieleho octu a vody. Presné množstvo, ktoré potrebujete, závisí od toho, aký veľký kus liatiny je. Použite dostatok bieleho octu a vody, aby ste mohli panvicu úplne ponoriť.

Zmiešajte biely ocot a vodu tam, kde chcete panvicu namočiť, napríklad umývadlo alebo vedro

Vyčistite hrdzu z liatiny, krok 6
Vyčistite hrdzu z liatiny, krok 6

Krok 2. Namočte panvicu

Uistite sa, že je do zmesi ponorený celý kus liatiny. Vložte liatinovú panvicu do umývadla alebo vedra. Môžete ho nechať vsiaknuť, kým sa hrdza neodstráni.

Vyčistite hrdzu z liatiny, krok 7
Vyčistite hrdzu z liatiny, krok 7

Krok 3. Panvicu pravidelne kontrolujte, pretože nakysne

Ako dlho musí panvica namočiť, sa líši. Liatina by nemala byť namočená dlhšie ako osem hodín, ale v závislosti od stupňa hrdze ju možno budete chcieť odstrániť skôr. Panvicu kontrolujte zhruba každú pol hodinu. Odstráňte ho hneď, ako sa hrdza rozpustí. Ak necháte panvicu v octe po rozpustení hrdze, ocot zožerie samotnú liatinu.

Vyčistite hrdzu z liatiny, krok 8
Vyčistite hrdzu z liatiny, krok 8

Krok 4. Umyte liatinu

Po vybratí liatiny z octu ju hneď umyte. Panvicu umyte jemným saponátom a mydlovou vodou, aby ste odstránili všetky pretrvávajúce zvyšky octu. Použite jemnú kefku alebo špongiu. Hrubé špongie môžu liatinu poškodiť.

Odstráňte hrdzu z liatiny, krok 9
Odstráňte hrdzu z liatiny, krok 9

Krok 5. Vložte liatinu do rúry

Liatinu ihneď vysušte handrou alebo papierovou utierkou. Potom vložte do vyhriatej rúry asi na pol hodiny. To by malo odstrániť všetku prebytočnú vodu.

Odstráňte hrdzu z liatiny, krok 10
Odstráňte hrdzu z liatiny, krok 10

Krok 6. Znovu korenite panvicu

Pretože namáčanie liatiny odstráni korenie, panvicu po odstránení hrdze znova okoreňte. Liatinu potrite olejom ako rastlinný olej. Potom vložte liatinu do rúry na 350 stupňov Fahrenheita. Necháme piecť asi 45 minút až hodinu.

Metóda 3 z 3: Údržba panvice bez hrdze

Vyčistite hrdzu z liatiny, krok 11
Vyčistite hrdzu z liatiny, krok 11

Krok 1. Panvicu vyčistite správne

Zlé techniky čistenia môžu spôsobiť hrdzavenie liatinovej panvice. Nikdy by ste ho nemali namáčať do vody. Vyčistite ho bezprostredne po použití hrubozrnnou soľou a vyberte z jedla. Pokiaľ nie je panvica veľmi znečistená, neumývajte ju mydlom a vodou. Po umytí panvicu úplne osušte.

Odstráňte hrdzu z liatiny, krok 12
Odstráňte hrdzu z liatiny, krok 12

Krok 2. Udržujte panvicu suchú

Dbajte na to, aby vaša panvica nezmokla. Nikdy nenamáčajte liatinu do umývadla ani ju nedávajte do umývačky riadu. Liatina zhrdzavie, ak jej necháte zvlhnúť.

Odstráňte hrdzu z liatiny, krok 13
Odstráňte hrdzu z liatiny, krok 13

Krok 3. Panvicu bezpečne uložte

Panvicu uchovávajte mimo vody, aby ste predišli hrdzaveniu. Pri skladovaní vložte do panvice papierovú utierku. Vďaka tomu zostane panvica bez prachu a minimalizuje sa frekvencia potreby čistenia.

Odporúča: